Δημοσκόπηση ALCO: Την πολιτική 2015 – 2019 θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, λέει το 65%

Μόλις το 26% λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει - Στις 50 μονάδες η διαφορά στην παράσταση νίκης - Πρώτη η ΝΔ μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων - Δείτε την παρουσίαση της έρευνας

Με βασικό κριτήριο τις προγραμματικές εξαγγελίες – ένα πεδίο στο οποίο η ΝΔ εμφανίζεται να πειστική με 31% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ – θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα , σύμφωνα με το β’ μέρος της δημοσκόπησης της ALCO που παρουσιάστηκε στον Alpha. Την ίδια στιγμή, το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά στην παράσταση νίκης ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη στις κάλπες, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 14%.

Δύο στους τρεις απαντούν ότι  αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με της περιόδου 2015 – 2019, ενώ μόνον το 26% αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει αλλάξει».

Παράλληλα, μειώνεται συνεχώς – και φτάνει πλέον στο 68% από 54% τον Μάρτιο, το ποσοστό εκείνων που απαντούν «όχι» στην ερώτηση αν θεωρούν ότι οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής  είναι «μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας» .

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Προβάδισμα ΝΔ, αλλά με μικρή διαφορά, δίνει η ALCO μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 26% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24% και το ΠΑΣΟΚ με 23%. Είναι ενδιαφέρον ότι ως «κεντρώοι» προσδιορίζονται και ένας στους πέντε αναποφάσιστους. Σημειώνεται ότι ως «δεξιός» και «κεντροδεξιός» αυτοχαρακτηρίζεται  το 22% των αναποφάσιστων και ως «αριστερός» ή «κεντροαριστερός» το 14%, πράγμα που σημαίνει ότι η ΝΔ έχει μεγαλύτερες «δεξαμενές» σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας: 

slide_02
slide_03
slide_04
slide_05
slide_06
slide_07
slide_08
slide_09
slide_01

ΠΗΓΗ: Protothema.gr