Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ηλεκτρονικά μηνύματα απάτης, τις ιστοσελίδες απάτης ή τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Για να αντιμετωπίσετε ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, ιστοσελίδες απάτης ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

Πρώτον, να εξετάζετε πάντα προσεκτικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα και απαιτούν άμεση δράση ή ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, προσωπικές πληροφορίες ή οικονομικές πληροφορίες. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά το επείγον για να χειραγωγήσουν τα άτομα ώστε να κάνουν λάθη.

Δεύτερον, μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή κατεβάζετε άγνωστα συνημμένα αρχεία από άγνωστες ή αναξιόπιστες πηγές. Αυτοί οι σύνδεσμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού και ιών.

Τρίτον, ελέγξτε τη διεύθυνση URL και το όνομα τομέα ενός ιστότοπου πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά ονόματα τομέα που μοιάζουν με νόμιμους ιστότοπους για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να μοιραστούν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Τέταρτον, χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας για να αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Πέμπτον, ενημερώστε τακτικά τις συσκευές, το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σας για να διασφαλίσετε ότι το σύστημά σας είναι εξοπλισμένο με τις πιο πρόσφατες διορθώσεις ασφαλείας.

Κατανόηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων phishing

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τακτικές των απατεώνων, προκειμένου να προστατευτείτε από πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αυτή η ενότητα θα καλύψει τι είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing, πώς μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευτείτε από αυτά. Θα μάθετε επίσης πώς να εντοπίζετε άλλους ιστότοπους απάτης και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που γίνετε στόχος κυβερνοεπίθεσης.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing;

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μεταμφιέζονται σε νόμιμη αλληλογραφία από αξιόπιστες οντότητες, όπως τράπεζες, επιχειρήσεις ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο στόχος αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι να εξαπατήσουν τα άτομα ώστε να αποκαλύψουν τις εμπιστευτικές πληροφορίες τους ή να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους.

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά σημεία πρέπει να προσέξετε:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ