Εκλογές & Ηλεκτρονική ψηφοφορία – Πώς θα ήταν ένα μέλλον που θα χρησιμοποιούσε μόνο διαδικτυακές ψηφοφορίες;

Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Μια ματιά στο μέλλον

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις, η ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως, η ιδέα της ψηφοφορίας μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας προσφέρει ευκολία και προσβασιμότητα στους ψηφοφόρους. Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι ψηφοφορίας έχουν τα πλεονεκτήματά τους, η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει αρχίσει να κερδίζει αναγνώριση λόγω των δυνατοτήτων της για μείωση του κόστους, ενίσχυση της ασφάλειας, αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και παροχή άμεσων αποτελεσμάτων.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

Η χρήση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας θα επέτρεπε σημαντικότερη απομακρυσμένη πρόσβαση σε άτομα που ζουν στο εξωτερικό ή δεν μπορούν να παρευρεθούν σε εκλογικό τμήμα. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορούσε να βελτιώσει την εκλογική διαδικασία, εξαλείφοντας την ανάγκη εκτύπωσης εκατομμυρίων ψηφοδελτίων. Αντίθετα, θα παρέχει παραδοσιακά χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενώ θα καταστήσει την όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες προσφέρουν υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας όσον αφορά την αποφυγή σφαλμάτων όπως η διπλή καταμέτρηση. Η αξιοπιστία των εκλογών μπορεί να βελτιωθεί με τον ευκολότερο εντοπισμό δόλιων δραστηριοτήτων με αλγόριθμους. Επιπλέον, η ανάλυση δεδομένων μπορεί επίσης να επιτρέψει στα πολιτικά κόμματα και τους αναλυτές να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, οι οποίες δεν θα ήταν διαθέσιμες με τη χρήση φυσικών ψηφοφοριών σε χαρτί.

Η υιοθέτηση της διαδικτυακής ψηφοφορίας παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για ενισχυμένη δημοκρατία και συμμετοχικότητα– ωστόσο, επικρατεί κάποια επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τα ζητήματα πειρατείας που αφορούν τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας.

Πείτε αντίο στην αναμονή σε μεγάλες ουρές για την ελευθερία της ψήφου σας ενώ φοράτε ακόμα τις…πιτζάμες σας.

Πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ