Επανέρχονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες στις ΗΠΑ

«Βουτιά» της μετοχής της PacWest, διεκόπη προσωρινά η διαπραγμάτευσή της

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες η μετοχή της PacWest, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η διαπραγμάτευσή της, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε την εκροή περίπου του 9,5% των καταθέσεων μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μία από τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, ο πανικός φαίνεται να επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα –μετά την κατάρρευση της First Republic–, οπότε ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές. Η PacWest σημείωσε ότι κατάφερε να αναπληρώσει τις εκροές των καταθετών με τη ρευστότητα που ήδη διαθέτει. Αυτή τη στιγμή έχει ρευστότητα 15 δισ. δολαρίων, ενώ το ύψος των ανασφάλιστων καταθέσεων ανέρχεται σε 5,2 δισ. δολάρια.

Η εικόνα βέβαια που σκιαγράφησε είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση που έκανε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, στις 4 Μαΐου δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ασυνήθιστες ροές στις καταθέσεις της και ότι μάλιστα είχαν αυξηθεί από το τέλος Μαρτίου.

Εξ ου και η μετοχή της PacWest έκανε «βουτιά», συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τους τραπεζικούς δείκτες στη Γουόλ Στριτ. Αργά χθες το απόγευμα, υποχωρούσε κατά περίπου 20%, ενώ η πτώση έφτασε ακόμη και στο 30% με την έναρξη της συνεδρίασης. Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει τουλάχιστον το 70% της αξίας της.

Συνολικά, το ύψος των καταθέσεων στην PacWest συρρικνώθηκε κατά 16,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε στρατηγικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, προέβλεψε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν υπερβολικά στην αναταραχή που έπληξε τον κλάδο τον Μάρτιο, προκαλώντας την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τις τράπεζες. Περισσότερη εποπτεία, περισσότεροι κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις», είπε ο Ντίμον στο Bloomberg. «Εάν το παρακάνεις με κάποιους κανόνες, απαιτήσεις και ρυθμίσεις, σε μερικές από τις μικρές τράπεζες μου λένε ότι έχουν περισσότερα άτομα στο compliance (για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς) παρά στα δάνεια».

O Ντίμον, που είναι ο μοναδικός CEO σε μεγάλη τράπεζα που παραμένει στη θέση του από την εποχή της κρίσης του 2008, έχει παίξει κεντρικό ρόλο και στην πρόσφατη αναταραχή που έπληξε τον κλάδο τους τελευταίους μήνες. Με το γνωστό ευθύ στυλ του, επέκρινε τις Αρχές και τους άλλους τραπεζίτες, πέταξε «σωσίβιο» σωτηρίας στη First Republic Bank και τελικά την αγόρασε, όταν οι προσπάθειες για τη διάσωσή της αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Ομως, όταν μετά το ντιλ δήλωσε πως «αυτό το κομμάτι της κρίσης τελείωσε», δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός. Ο τραπεζικός δείκτης KBW Regional Banking Index έχει υποχωρήσει κατά 12% αφότου ανακοινώθηκε η εξαγορά της First Republic από την JP Morgan.

Οι μεγάλες τράπεζες, πάντως, έχουν υπάρξει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις πιέσεις που δέχονται τα μικρότερα ονόματα του κλάδου. Η μετοχή της JP Morgan έχει ενισχυθεί φέτος, ενώ η τράπεζα εμφάνισε αναπάντεχη αύξηση των καταθέσεών της το πρώτο τρίμηνο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ