Ο Φαμπρίς Φρις νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη, στο Παρίσι, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), στην οποία συμμετέχει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέλεξαν τον Φαμπρίς Φρις, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ως νέο πρόεδρο του οργανισμού για θητεία 2 ετών.

Η Κλαούντια Νικολάε, γενική διευθύντρια του ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων AGERPRES, εξελέγη ως μέλος του διοικητικού συμβολίου της EANA για τριετή θητεία.

Αμφότεροι θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της συμμαχίας των ευρωπαϊκών πρακτορείων μαζί με τους Ελμίρ Χουρέμοβιτς, γενικό διευθυντή του πρακτορείου FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Στέφανο ντε Αλεσάντρι, διευθύνοντα σύμβουλο του ANSA (Ιταλία) και Αλεξάντρου Γκιμπόι, Γενικό Γραμματέα της EANA.

«Η EANA είναι το τέλειο φόρουμ για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα σύνταξης, και για να ακουστεί η φωνή των ειδησεογραφικών πρακτορείων σε θέματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε χθες στο Παρίσι ο Φαμπρίς Φρις.

«Ως δημοσιογράφοι ζούμε σε δύσκολους καιρούς, δίνουμε μάχη όχι μόνο για να πάρουμε πληροφορίες, αλλά επίσης για την ακεραιότητα των ειδήσεων και για την αξιοπιστία του γενικού τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Η ΕΑΝΑ δείχνει πως η συνεργασία χωρίς σύνορα, σε πολλά επίπεδα, είναι ευεργετική για τα μέλη και στηρίζει τα πρακτορεία ειδήσεων και την ανάπτυξή τους σε ένα πολύπλοκο σύστημα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να προταθώ και να εκλεγώ από τους συναδέλφους μου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EANA και χαίρομαι που εκπροσωπώ το AGERPRES, το ρουμανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, σε διεθνές επίπεδο. Είναι η δεύτερη φορά που γενικός διευθυντής του AGERPRES κατέχει αυτή τη θέση και αυτό με κάνει υπερήφανη και επίσης αποφασισμένη να στηρίξω τους συναδέλφους μου στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε η Κλαούντια Νικολάε.

Ο Αλεξάντρου Γκιμπόι, Γενικός Γραμματέας της EANA, δήλωσε: «Με χαρά μου υποδέχομαι το νέο πρόεδρο και το νέο μέλος του Συμβουλίου. Ο Φαμπρίς Φρις είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος και έγκριτος διευθυντής μέσου ενημέρωσης με τεράστια πείρα στη δουλειά των πρακτορείων ειδήσεων και η EANA μπορεί μόνο να ωφεληθεί από τη θητεία του ως προέδρου. Η Κλαούντια Νικολάε, μια έμπειρη δημοσιογράφος με 20 χρόνια πείρα στα μέσα ενημέρωσης, είναι επίσης μια σπουδαία προσθήκη στο Συμβούλιο της EANA και είμαι ευτυχής που θα δουλέψουμε μαζί τα επόμενα 3 χρόνια. Το περιβάλλον των πρακτορείων ειδήσεων αλλάζει σημαντικά και η EANA, που αντιπροσωπεύει τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, θα έχει έναν αυξανόμενο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της περαιτέρω εξέλιξης των ειδησεογραφικών πρακτορείων».

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη ψήφισαν επίσης μια πρόταση για την αποπομπή από τη συμμαχία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Το σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί από το Ukrinform, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, και, μετά την ψηφοφορία, το TASS δεν διαγράφηκε, αλλά η συμμετοχή του στην EANA παραμένει σε αναστολή.

Η EANA, η οποία ιδρύθηκε στις 21 Αυγούστου 1956 έπειτα από μια διάσκεψη στο Στρασβούργο, είναι ένα φόρουμ συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων. Αποτελείται από 32 ειδησεογραφικά πρακτορεία και προωθεί την ποιοτική δημοσιογραφία, την πνευματική ιδιοκτησία, την πρόσβαση σε ποιοτική ενημέρωση, την τεχνολογική ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου.

Source link