Η καταιγίδα Λι πλήττει τον Καναδά – Αναφορές για τουλάχιστον έναν νεκρό

Η καταιγίδα Λι έπληξε προχθές (τοπική ώρα) το δυτικό τμήμα της επαρχίας Νέα Σκωτία του Καναδά, πλημμυρίζοντας δρόμους, ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κατά μήκος των καναδικών ακτών του Βόρειου Ατλαντικού.

Προχθές  αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός ανθρώπου εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οδηγός έχασε τη ζωή του στην αμερικανική πολιτεία Μέιν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο Λι μετακινείται βορειότερα αφού έπληξε χθες το Λονγκ Άιλαντ, μικρό νησί νοτιοδυτικά του Χάλιφαξ. Η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά κατά τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες. Έφερε ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις ενώ προκάλεσε πλημυρρικά φαινόμενα σε παράκτια τμήματα του Μέιν και σε περιοχές στις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό.

Στη Νέα Σκωτία, περίπου 120.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές ηλεκτροδότησης. Στο γειτονικό Νιου Μπράνσγουικ, σχεδόν 20.000 άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Τα συνεργεία κατάφεραν να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε κάποιους πελάτες (…) ωστόσο οι συνθήκες επιδεινώνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα, δεν είναι ασφαλές να εργάζονται τα συνεργεία μας», δήλωσε προχθές  ο Ματ Ντρόβερ από την εταιρία ηλεκτρισμού της Νέας Σκωτίας. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 100 χλμ/ώρα στις δυτικές περιοχές της Νέας Σκωτίας και τα 90 χλμ/ώρα στο Χάλιφαξ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση. Το αεροδρόμιο του Χάλιφαξ ήταν κλειστό για όλα τα αεροσκάφη.

Στο Μέιν, σχεδόν 70.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα έως αργά προχθές το βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutages.us.

Source link