«Οι φαρμακοποιοί ενισχύουν τα συστήματα υγείας», το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού

«Οι φαρμακοποιοί ενισχύουν τα συστήματα υγείας» είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, η οποία έχει οριστεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στον χώρο μπροστά από το Βασιλικό θέατρο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης εθελοντές φαρμακοποιοί – μέλη του ΦΣΘ θα ενημερώνουν για υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, όπως εμβολιασμός των ενηλίκων, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χρήση αναπνευστικών συσκευών, έλεγχος συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και περιποίησης και ασφαλής διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης θα υπάρχουν ενημερωτικά σταντ εταιρειών για προϊόντα που διανέμονται μέσω των φαρμακείων, ενώ θα δίνεται στους πολίτες και ενημερωτικό έντυπο με ενδιαφέρουσα αρθρογραφία που αφορά τη μείωση του πόνου του εμβολιασμού, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και τον τρόπο ζωής και την αναπαραγωγική υγεία.

Ο ΦΣΘ στοχεύει στην ανάδειξη της λειτουργίας των φαρμακείων ως μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία της παροχής και επιπλέον υπηρεσιών μέσα από αυτά, με πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

«Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού είναι ότι οι φαρμακοποιοί ενισχύουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους, κάτι που αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Με την επιστημονικότητα, τις γνώσεις και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους όχι μόνο είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διάθεση φαρμάκων και την παροχή συμβουλευτικής για όλα τα θέματα υγείας που απασχολούν τους συμπολίτες μας, αλλά μπορούν να παρέχουν και άλλες υπηρεσίες υγείας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Μια μουσικοχορευτική παράσταση

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και μια μουσικοχορευτική εκδήλωση (19:00-21:00) δίπλα από το Βασιλικό θέατρο, με τον Διογένη Δασκάλου και τους Μonie & Monie Conniente, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό. Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Σωτήρης Δασκάλου (τενόρο σαξόφωνο), Λεωνίδας Βλάχος (τρομπέτα), Φώτης Μίγγας (τρομπόνι,) Βίκυ Βογιατζόγλου- Δημήτρης Κρανιδιώτης (φωνές), Παύλος Παφρανίδης (νυκτά έγχορδα), Παύλος Αζναουρίδης – Γιώργος Κοκκινάκης (ενορχήστρωση-επεξεργασία ήχων), Λάζαρος Γρεκός pSari visual (video- photos), Αλκμήνη Τριγωνάκη (ενδυματολογική επιμέλεια) και Διογένης Δασκάλου (stand up comedy -σοπράνο σαξόφωνο- κείμενα μουσική επιμέλεια).

Source link