Αντιπροσωπεία των Αρμενίων του Καραμπάχ ξεκίνησε συνομιλίες με τους Αζέρους μετά την κατάπαυση του πυρός

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα πως η αντιπροσωπεία των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφθασε για συνομιλίες αφού αυτή η αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν αναγκάσθηκε να συνάψει μια εκεχειρία που προκάλεσε εκκλήσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η αρμενική αντιπροσωπεία από το Καραμπάχ έφθασε στην πόλη Γέβλαχ για συνομιλίες, ανακοινώθηκε από την αζέρικη προεδρία. Ο Ραμίν Μαμάντοφ εκπροσωπεί την αζέρικη πλευρά, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων είχε ανακοινωθεί χθες, Τετάρτη, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση αστραπή του Μπακού που ανάγκασε τους αυτονομιστές να συνθηκολογήσουν έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων.

Το Μπακού θέλει τώρα να διαπραγματευθεί την επανένταξη στην επικράτειά του του θύλακα αυτού, στον οποίο κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίσθηκε όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ και η απόσχισή του οδήγησε σε δύο αιματηρούς πολέμους στα χρόνια του 1990 και το 2020.

Το πρακτορείο Azertag μετέδωσε εικόνες μιας οχηματοπομπής από μαύρα οχήματα 4Χ4 να φθάνει στο χώρο των διαπραγματεύσεων, ακολουθούμενη από ένα όχημα στο οποίο κυματίζει μια ρωσική σημαία και φέρει πινακίδες κυκλοφορίας του ρωσικού στρατού.

Από τα τέλη του 2020 και ένα προηγούμενο πόλεμο, η Ρωσία διαθέτει μια ειρηνευτική αποστολή στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Βάσει της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, οι δυνάμεις των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλισθούν ενώ η περιφέρεια θα επανενταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Source link