Νότια Κορέα-Κίνα-Ιαπωνία: Οι 3 χώρες συμφώνησαν να διεξαγάγουν σύνοδο κορυφής «το νωρίτερο δυνατόν»

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών τους θα συναντηθούν «το νωρίτερο δυνατόν», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ μετά την ολοκλήρωση συνάντησής τους με στόχο την προώθηση των τριμερών ανταλλαγών.

Οι τρεις χώρες είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιούν μια σύνοδο κορυφής κάθε χρόνο από το 2008 και μετά για να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, όμως η πρωτοβουλία αυτή υπονομεύθηκε από διμερείς διενέξεις και την πανδημία της Covid-19. Η τελευταία σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε το 2019.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του πως συγκεκριμένες ημερομηνίες εξακολουθούν να συζητούνται και πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών θα συναντηθούν «σε ένα-δυο μήνες».

Η Νότια Κορέα φιλοξενεί φέτος τριμερείς συναντήσεις και έχει προτείνει την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής στα τέλη Δεκεμβρίου, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάβα δήλωσε πως οι τρεις χώρες συμμερίζονται την ανάγκη να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένων των συνόδων κορυφής, «το συντομότερο δυνατόν».

«Πιστεύω πως είναι πολύ πολύτιμο να συζητούμε τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή», δήλωσε η γιαπωνέζα υπουργός στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Τόκιο.

Η τελευταία σύνοδος είχε εν μέρει στόχο να καθησυχασθούν οι ανησυχίες του Πεκίνου για τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο συμμάχων των ΗΠΑ, αφού η Σεούλ και το Τόκιο συμφώνησαν πέρυσι να βάλουν τέλος στις νομικές, διπλωματικές και εμπορικές διενέξεις τους για ζητήματα που χρονολογούνται από την ιαπωνική κατοχή της Κορέας (1910-1945).

«Πιστεύουμε ομόφωνα πως η συνεργασία είναι προς το κοινό συμφέρον των τριών μερών», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν. «Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ενισχύσουμε την πρακτική συνεργασία … και να κάνουμε νέες συνεισφορές για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

Source link