Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, που λειτουργεί στο Ηράκλειο με τη διαχειριστική ευθύνη του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου», γιορτάζει τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων.

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της, προσφέρει τρόφιμα σε είκοσι δύο Ιδρύματα και Φορείς, που σιτίζουν περισσότερους από 3500 ωφελούμενους, την ώρα που η απώλεια και σπατάλη τροφίμων έχει γιγαντωθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με το WWF, ένα στα τρία τρόφιμα πετιέται, ενώ το 30% των παραγομένων φρούτων και λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης. Στην Ευρώπη, κάθε άτομο πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως, το 10% της απόρριψης σχετίζεται με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, ενώ η Ε..Ε. παράγει κάθε χρόνο πάνω από 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων.

Παράλληλα, η απώλεια και σπατάλη τροφίμων ξοδεύουν φυσικούς πόρους όπως νερό, έδαφος και ενέργεια, συμβάλλοντας στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έως το 2030, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 50%.

Η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης, λειτουργεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων Αθήνας. Κοινός σκοπός μέσα από τις δράσεις που οργανώνει ή συμμετέχει, είναι η στοχευμένη προμήθεια Ιδρυμάτων και Δομών που συνδράμουν ωφελούμενούς τους με είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προσφέρονται από συνεργαζόμενες εταιρείες, σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο, πριν τη λήξη τους. Συστρατεύεται, έτσι, στον αγώνα καταπολέμησης της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα: https://foodbank.gr/international-day-of-awareness-of-food-loss-and-waste-2/

Source link