Μεγάλη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία για την πρώτη επέτειο της προσάρτησης των ουκρανικών επαρχιών

Με μια συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η Ρωσία θα γιορτάσει σήμερα, Παρασκευή (29/9) την πρώτη επέτειο της προσάρτησης τεσσάρων ανατολικών και νότιων ουκρανικών επαρχιών.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να μην ελέγχουν ολόκληρη καμιά από τις επαρχίες Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν μερικά από τα εδάφη των επαρχιών αυτών λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Μόσχα συνεχίζει να επιδιώκει να τις καταλάβει πλήρως.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε αυτές τις ουκρανικές επαρχίες νέα ρωσικά εδάφη πριν από ένα χρόνο, έπειτα από δημοψηφίσματα τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο, και περιέλαβε την προσάρτησή τους στο ρωσικό σύνταγμα.

Η συναυλία, στην οποία θα πάρουν μέρος Ρώσοι σταρ όπως ο Ντίμα Μπιλάν και ο Σεργκέι Λάζαρεφ, πρόκειται να αρχίσει στις 5:30 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με το θέμα «Μία Χώρα, Μία Οικογένεια, Μία Ρωσία». Ανάμεσα στους άλλους που θα εμφανιστούν επί σκηνής είναι οι Πολίνα Γκαγκάρινα, Νικολάι Μπάσκοφ, Γκριγκόρι Λεπς και ο υπερεθνικιστής τραγουδιστής Shaman.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κηρύξει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου επίσημη δημόσια αργία που σηματοδοτεί την «Ημέρα της Ενοποίησης» με τη Ρωσία, την ημέρα κατά την οποία υπέγραψε το διάταγμα προσάρτησης πριν από ένα χρόνο.

Η συναυλία έχει στόχο να εισαγάγει το κοινό στη νέα αργία.

Κατά το παρελθόν ο Πούτιν έχει εκφωνήσει ομιλίες σε εκδηλώσεις επιδιώκοντας να εξασφαλίσει δημόσια στήριξη για τον πόλεμο, αν και η παρουσία του εν γένει δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και άλλοι συχνά δέχονται πιέσεις για να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

cnn

Source link