Γ. Οικονόμου: Απαιτούνται συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διεθνών εγκληματικών δικτύων

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου – στην οποία συμμετείχαν και 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος – επεσήμανε: «Είναι μια σύνθετη και συνεχής διαδικασία, καθώς οι προκλήσεις που τίθενται από τα διεθνή και υπερεθνικά εγκληματικά δίκτυα και η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουν, απαιτούν συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «στην περίπτωση του εμπορίου των ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο, καθότι αποτελεί την πιο επικερδή μορφή παράνομων επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά έσοδα του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου αυτού είναι η αύξηση των κατασχεθέντων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ελλάδα από το 2018 και έπειτα: από 165 κιλά το 2018, σε 953 κιλά το 2019, 1.787 κιλά το 2020, 1.085 το 2021 και 900 κιλά το 2022».

Όσον αφορά στους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου υπογράμμισε: «Για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικός ο συντονισμός όχι μόνο των πολιτικών και των στρατηγικών της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο συντονισμός επιχειρησιακών δράσεων που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις μελών εγκληματικών δικτύων. Χαρακτηριστική είναι η επιτυχής συνεργασία κατά τα έτη 2019-2020 της χώρας μας με τις αρχές των ΗΠΑ, Αγίου Βικεντίου, Αλβανίας και Ισπανίας, που οδήγησε στη σύλληψη 14 μελών εγκληματικής οργάνωσης και την κατάσχεση 1.180 κιλών κοκαΐνης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε η παράταση, μέχρι το 2025, του μηχανισμού προσωρινής προστασίας της διευκόλυνσης εγκατάστασης Ουκρανών πολιτών στην ΕΕ, οι οποίοι έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου. Ουσιαστικά πρόκειται για την παράταση του μηχανισμού, ο οποίος επρόκειτο να λήξει την άνοιξη του 2024.

Ο κ. Οικονόμου, δήλωσε, μετά το πέρας των εργασιών: «Η αντιμετώπιση των διεθνών εγκληματικών δικτύων αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σωστή συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, η κοινή επιχειρησιακή δράση και βεβαίως η συνεργασία σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο αποτελούν την καλύτερη απάντηση τόσο στην επιμονή όσο και στην εφευρετικότητα που επιδεικνύουν τα δίκτυα αυτά. Οφείλουμε, με αποτελεσματικές ενέργειες, να εμπεδώσουμε, μέσα από τη συνεργασία και την προσαρμογή μας στην εφευρετικότητα των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, αίσθημα ασφάλειας σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας απέναντι σε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες στις κοινωνίες μας. Προκλήσεις σε ό, τι αφορά τη λαθροδιακίνηση και παράνομη μετανάστευση, σε ο, τι αφορά τα ναρκωτικά, σε ό,τι αφορά τα όπλα, σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την κυβερνοασφάλεια. Με συνεργασία, με ανταλλαγή πληροφοριών, με κοινές επιχειρησιακές δράσεις βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα μας και εμπεδώνουμε αίσθημα ασφάλειας στην ήπειρό μας, στις χώρες μας, στις κοινωνίες μας».

Τέλος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης (27/09) σε δείπνο εργασίας των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανταλλάσοντας απόψεις με τους ομολόγους του για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες.

φωτογραφία αρχείου

Source link