«Ναι» της Ελλάδας στην κοινή Διακήρυξη ευρωπαίων υπουργών για την εγγύηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας

Την κοινή υπουργική Διακήρυξη για την Εγγύηση της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεγράφη από 14 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ισπανική πόλη της Σαραγόσα. Η κα Κεφαλά, με αφορμή την κοινή υπουργική Διακήρυξη, τόνισε ότι «η δέσμευση της χώρας μας όσον αφορά στη διακήρυξη της ΕΕ για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, αφορά στην ουσία τη διαφύλαξη του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, στη διασφάλιση και προστασία της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής τους υγείας, με σκοπό οι ίδιες να λαμβάνουν σωστά ενημερωμένες και υπεύθυνες αποφάσεις για τη ζωή τους και το σώμα τους.

Σημείωσε δε με νόημα, ότι «η παραμέληση του δικαιώματος στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, συνιστά υπονόμευση της ισότητας και της δυνατότητας ίσης πρόσβασης στο αγαθό της υγείας, το οποίο είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί, αρμόδιοι για θέματα Ισότητας, καλούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Καθολική πρόσβαση σε επιστημονικά ακριβή, βασισμένη σε στοιχεία, ολοκληρωμένη εκπαίδευση για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, την έμμηνο ρύση και τη σχέση με τη γονιμότητα και τη σεξουαλικότητα, ιδίως προωθώντας την ενσωμάτωση στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

– Πρόσβαση σε ολοκληρωμένες, ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες υγείας, ιδίως για τους εφήβους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα, σωστά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγική τους ζωή και τη σεξουαλικότητα και να προστατεύονται επαρκώς από απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες, κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και έμφυλης βίας, αλλά και από επιβλαβείς πρακτικές και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS.

– Επιπλέον, όλα τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάκριση (φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλης πεποίθησης, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οικογενειακής κατάστασης κ.ά.).

Source link