Mια συντονισμένη επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει η επίθεση της Χαμάς

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ο τρόπος με τον οποίο εξαπολύθηκε υποδηλώνουν ότι είναι μια επιχείρηση που ενδέχεται να διαρκέσει, με τη Δύση να έχει υπόνοιες για εμπλοκή του Ιράν στον σχεδιασμό της.

Ο αιφνιδιασμός

Η επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα εν μέσω της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους και 50 χρόνια συν μία ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ένας συμβολισμός που δεν επιλέχθηκε τυχαία.

«Είναι μια τεράστια αποτυχία για το Ισραήλ και μια τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς», εκτίμησε ο Κόμπι Μάικλ ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ.

Το εύρος της επίθεσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Για να εξαπολυθεί μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται πολλή προετοιμασία, σχεδιασμός, συντονισμός, χρειάζεται να έχει κανείς προοπτικές ή σημαντικούς στόχους», σημείωσε ο Μάικλ.

«Διότι η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το τίμημα για μια τέτοια επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα υψηλό», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο του 2021

Τον Μάιο του 2021 η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες, κατά διαστήματα μέχρι και εκατό μέσα σε λίγα λεπτά, με στόχο να μπλοκάρει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Τότε εκτοξεύθηκαν περίπου 4.360 ρουκέτες σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τώρα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος περίπου 3.000 σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στη βρετανική εταιρεία πληροφοριών Janes.

Αν η Χαμάς διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μέχρι στιγμής», σημείωσε.

«Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα ρουκετών και μοιάζει πιθανό να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πλήγματα για καιρό», σχολίασε ο Φαμπιάν Χινζ του IISS.

Οπλοστάσιο

Η Χαμάς διαθέτει ένα οπλοστάσιο το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο.

Προέρχεται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, διαβεβαίωσε Δυτικός ειδικός σε θέματα εξοπλισμών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος γράφει στην πλατφόρμα X με το ψευδώνυμο Calibre Obscura.

Τα μικρά της όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Ωστόσο οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων (…) που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία» και δεν είναι ακριβείας, εξήγησε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται εξάλλου να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ. «Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής (του Ισραήλ) στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Ιράν

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί» αν το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και πρόσθεσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζ ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μάικλ, «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

Πολλαπλά μέτωπα;

Το Ισραήλ επισημαίνει εδώ και μήνες ότι φοβάται για μια επίθεση από πολλαπλά μέτωπα. Ο φόβος αυτός ενισχύθηκε όταν η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «οβίδες και κατευθυνόμενους πυραύλους» στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλούσε έναν αιματηρό αντάρτικο πόλης. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν επί χρόνια να το αποφύγουν», εκτίμησε ο Φαμπιάν Χινζ, ενώ η Χαμάς «είχε χρόνο να προετοιμαστεί για το σενάριο αυτό».

Εξάλλου και άλλες οργανώσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να επέμβουν κατά του Ισραήλ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας πιο σημαντικής εμπλοκής της Χεζμπολάχ, η οποία δήλωσε ότι «συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους μαχητές», υπογράμμισε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λιβανέζικη οργάνωση έχει επισημάνει ότι «θα επέμβει, αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που μοιάζει πιθανό σε αυτό το στάδιο».

Source link