Θ. Κοντογεώργης: Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στις επιλογές του σε επίπεδο περιφερειών

Ο εν εξελίξει πόλεμος ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Και, στο αρχικό ερώτημα για την ενδεχόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών από τη Λωρίδα της Γάζας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε λόγο για «ένα γεγονός με διεθνείς διαστάσεις και είναι αυτονόητο ότι μας προκαλεί ανησυχία […] εμείς οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξετάσει τις παραμέτρους της υπόθεσης».

Επιπροσθέτως, «το Ισραήλ, όπως και η διεθνής κοινότητα, υπέστη ένα σοκ, ήταν τέτοιες οι ακρότητες από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που όλους μας συγκλόνισαν νομίζω. Από εκεί και πέρα, όπως κάθε δημοκρατία, και το Ισραήλ, θα πρέπει να δείξει μια μέριμνα για τους αμάχους. Και, προφανώς, να υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι». Εν κατακλείδι και «όσον αφορά τις ροές θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων […] προφανώς είμαστε σε ετοιμότητα, γι’ αυτό έγινε το ΚΥΣΕΑ».

Στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, «δεν φαίνεται ακόμη -αλλά αυτό έχει να κάνει και με την εξέλιξη των γεγονότων- ότι έχουμε παγκόσμιες ανισορροπίες στη ζήτηση και την παραγωγή σε σχέση με το πετρέλαιο, που να επηρεάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις τιμές. Σίγουρα είναι ένα γεγονός, το οποίο το παρακολουθούμε. Ελπίζουμε να λήξει σύντομα και να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί τότε η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη».

Για τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε πως «προφανώς και υπάρχει Plan B. Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει τα κουμάντα του, προκειμένου να υπάρχουν στην άκρη οι απαραίτητοι εκείνοι πόροι προκειμένου να υλοποιήσουμε τις πολιτικές και για έκτακτες περιπτώσεις προφανώς. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει συγκεκριμένους στόχους για το πλεόνασμα και προσδιορίζει την πολιτική μας για το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχουν αναφέρει ότι ανάλογα με την εξέλιξη του Προϋπολογισμού, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας εντός του 2023, αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Ενώ, όπως επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «προσπαθούμε οι παρεμβάσεις μας να είναι διαρθρωτικές, για να είναι και μόνιμες. Κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει».

Για τις εκλογές, ο Θ. Κοντογεώργης επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει θέσει ένα στόχο για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ότι επιδιώκουμε περιφερειακή ανάπτυξη, αποκέντρωση, πολιτικές περιφερειακής συνοχής, ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες και ένα τρόπο να ενισχύσουμε την επιστροφή των νέων και να αναζωογονήσουμε την περιφέρεια. Σε αυτόν τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο, υπάρχει και ένας πολιτικός στόχος, που υπαγορεύεται και από τις εκλογές. Θέσαμε τον πολιτικό στόχο, 13 περιφέρειες και 3 δήμους».

Και, εν συνεχεία, «την πρώτη Κυριακή έγινε η καθαρή καταγραφή της δυναμικής. Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και στις επιλογές που έκανε σε επίπεδο περιφερειών. Μένει ο β’ γύρος, εκεί υπάρχουν άλλες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «επιθυμούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα με τα πρόσωπα που έχουμε επιλέξει», από την άλλη όμως, συμπλήρωσε, «όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών, εμείς θα συνεργασθούμε με κάθε περιφερειάρχη και δήμαρχο που θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες […] Εύχομαι να επιδείξουν και οι ίδιοι την ίδια διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση από τώρα».

Κλείνοντας με τους πλημμυροπαθείς, αφού αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα αποζημιώσεων για σπίτια, επιχειρήσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, υπογράμμισε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τα 2,2 δισ. ευρώ που διατίθενται στην περιοχή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

«Έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς», επεσήμανε εξ άλλου. Ειδικά δε, για τους αγρότες, «πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις, προφανώς σε κάποιες περιοχές ολοκληρώνονται τώρα οι αυτοψίες. Η προσοχή μας είναι και παραμένει στη Θεσσαλία, θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί ό,τι δεν σχεδιάσθηκε καλά τα προηγούμενα χρόνια, τώρα πρέπει να γίνει σωστά», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

ΠΗΓΗ : https://otisimveni.gr/2023/10/14/th-kontogeorgis-epivevaiothike-i-politiki-empistosyni-ston-prothypourgo-kai-stis-epiloges-tou-se-epipedo-perifereion/