Υπουργείο Μετανάστευσης και Α21: Στη μάχη κατά του τράφικινγκ

Με εκπαίδευση των διερμηνέων και νέα καμπάνια ενημέρωσης

Με την εκπαίδευση διερμηνέων που εργάζονται σε δομές μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της διεθνούς οργάνωσης Α21 «ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ;», έδωσε το παρών η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ο τομέας Ένταξης και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, με την αρμόδια υφυπουργό κ. Σοφία Βούλτεψη να εντάσσει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων οριζόντια σε όλες τις ενταξιακές δράσεις.

Όπως είπε, «ο αγώνας κατά του τράφικινγκ βρίσκεται στον πυρήνα της ενταξιακής μας πολιτικής, καθώς δεν νοείται Ένταξη όταν υπάρχουν άνθρωποι – σκλάβοι των εγκληματικών δικτύων που τους κλέβουν την ελευθερία και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η εκπαίδευση των διερμηνέων αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα μετά την επιτυχημένη διεθνή άσκηση Μέδουσα 2022».

Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση, στη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύθηκαν οι επαγγελματίες που κατ’ εξοχήν έρχονται σε επαφή με πιθανά θύματα και οι οποίοι, καθώς μιλούν τη γλώσσα τους, έχουν την ευκαιρία να τους προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και την δυνατότητα να συμβάλουν στην εξιχνίαση αυτού του διεθνικού εγκλήματος.

Στην τρίτη αυτή εκπαιδευτική σειρά συμμετέχουν διερμηνείς από 8 διαφορετικές χώρες καταγωγής (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία, Τουρκία) που μιλούν τουλάχιστον 13 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, ουρντού, παντζάμπι, φαρσί, γαλλικά, βερβερικά, αραβικά, ισπανικά, τουρκικά, κουρμάντζι/κουρδικά, αγγλικά, χίντι).

Στην παρουσίαση των δράσεων κεντρικό ρόλο είχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η Ελληνική Αστυνομία με τους εκπροσώπους της, η διευθύντρια της Α21 Μαρίνα Ντονοπούλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (EUAA), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR), ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς (ΕΜΑ) και βέβαια ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υλοποιεί τα ενταξιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την έναρξη της εκπαίδευσης κήρυξε η κ. Βούλτεψη, ενώ η Αρχιπύραρχος Δρ. Καλλιόπη Σαΐνη έχει το γενικό πρόσταγμα ως γενική συντονίστρια. Στην παρουσίαση της καμπάνιας της Α21, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γιώργος (Τζορτζ) Τσούνης, του οποίου το ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ είναι θερμό και διαρκές. Όπως και αυτό των βουλευτών Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννας Λυτρίβη και Γιώργου Σταμάτη, που επίσης έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις.

 «Το να περιφρονείς έναν άνθρωπο, θύμα τράφικινγκ είναι μια μορφή φασισμού», δήλωσε ο κ. Μοσκώφ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν τα θύματα να μιλήσουν. Εργαζόμαστε για να γίνουν ορατά τα θύματα με την βοήθεια των επαγγελματιών. Η γραμμή 1109 της Α21 δίνει φωνή στα θύματα».  

Ο Επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Πρέσβης κ. Gianluca Rocco υπογράμμισε πως «η εκπαίδευση των εκπαιδευτών είναι ένα σημαντικό βήμα για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα προστασίας και εντοπισμού των θυμάτων».

Source link