Βασίλης Κικίλιας: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασίες

Σημεία ομιλίας Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια στο Διεθνές Συνέδριο Εναέριας Δασοπυρόσβεσης

• Ζούμε παγκοσμίως στην εποχή της κλιματικής κρίσης -κάποιοι μάλιστα επιστήμονες μιλούν και για κλιματική κατάρρευση- κάτι που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Βιώνουμε παγκοσμίως πρωτόγνωρες καταστάσεις ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων με mega πυρκαγιές και πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων. Το είδαμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νέα Υόρκη, τον Καναδά.

• Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την νέα κατάσταση είναι να συνεργαστούμε από κοινού, ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια διαφορετική απάντηση.

•  Βασική μας αποστολή είναι να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή.

•  Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών.

•  Είναι ώρα για αλλαγή, είναι ώρα για συνεργασία, για να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο πρόληψης, με σύγχρονα μέσα προστασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

•  Είναι η στιγμή για όλους μας, Κράτη, Φορείς, Δημόσιος Τομέας, Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστούμε και να βρούμε πιο ενισχυμένες λύσεις στη βάση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης, και της εμπειρίας που έχουν οι επιχειρησιακοί μας.  Και βεβαίως είναι ευκαιρία και ο ιδιωτικός τομέας να δηλώσει “παρών”, να συμμετέχει και να γίνει μέρος της λύσης. Με τρόπο επαγγελματικό και πάντα προς το συμφέρον των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε.

•  Μετά από πολλά χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ύψους 1 δις για νέα ελικόπτερα, σένσορες, νέες ψηφιακές τεχνολογίες, μετεωρολογικούς σταθμούς και drones.

φωτογραφία αρχείου

Source link