Παιδιά μαθαίνουν από τους «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» να σώζουν ζωές

Δεύτερη αιτία θανάτου αποτελούν τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας άνω των 25 θα υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία της περσινής ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization – WSO). Τα  καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να προληφθούν. Η πρόληψη και μάλιστα από την παιδική ηλικία μπορεί να σώσει ζωές.

Ένα πρωτοποριακό δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112», εφαρμόζεται για 4η συνεχόμενη χρονιά σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας σούπερ ήρωες μαθαίνει στα μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου (χέρι που ξαφνικά δεν μπορεί να κινηθεί, χείλη που ξαφνικά δεν μπορούν να βγάλουν σωστή ομιλία, πρόσωπο που ξαφνικά στραβώνει) και αμέσως να καλούν το 112 ώστε να σώζουν ζωές.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ αυτήν την περίοδο διοργανώνεται παγκόσμια καμπάνια, με τη συμμετοχή σχολείων από όλον τον κόσμο (34 χώρες) και με στόχο να φθάσει το μήνυμα της αναγνώρισης των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και της πρόληψής τους σε ένα εκατομμύριο οικογένειες. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 900 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στην καμπάνια, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευθεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες.

Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν σημαντική διαφορά απλώς με το να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρύτερης οικογένειάς τους, επισημαίνουν οι δημιουργοί του προγράμματος με αφορμή την 29η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό, ότι όταν το εγκεφαλικό “χτυπήσει”, οι γονείς καθώς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μπορούν να επιβιώσουν εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακέραιη κατάσταση της υγείας τους, χάρη στην αποτελεσματική και άμεση θεραπεία.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια και του Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.), σε συνεργασία με την Angels Initiative.

Source link