Ο ισραηλινός στρατός εισχωρεί όλο και βαθύτερα στη Γάζα – Αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός στρατός προχωρεί «μεθοδικά» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, την οποία ζητουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για καταστροφική κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Ο Τσαχάλ επεξέτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, την πραγματοποιεί κατά μετρημένα και πολύ ισχυρά στάδια, προχωρώντας μεθοδικά», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο η «τρίτη φάση» της στρατιωτικής επιχείρησης έχει αρχίσει.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί πως «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας».

«Έχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μπουλντόζες», πρόσθεσε λέγοντας ακόμη ότι κατανοεί πως «η (ανθρωπιστική) κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς».

Η ισραηλινή επίθεση άρχισε σε αντίποινα για τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι υποβάλλονται σε αδιάκοπους βομβαρδισμούς και από τις 9 Οκτωβρίου σε μια «πλήρη πολιορκία» με διακοπή των παραδόσεων νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού.

«Η φούχτα των οχηματοπομπών που πήραν άδεια να περάσουν από τη Ράφα δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες των πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο ίδιος ζήτησε μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει γίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους».

Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον Νετανιάχου. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις για να παραδοθούμε στη Χαμάς. Αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.

Για την Ουάσιγνκτον, σύμμαχο του Ισραήλ, μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι «η σωστή απάντηση προς το παρόν», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος έκανε μάλλον λόγο για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι  

Τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για ‘παράπλευρες απώλειες’», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.

Η κατάσταση των νοσοκομείων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει σ’ αυτά.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε σήμερα λόγο για νέα πλήγματα στις παρυφές του νοσοκομείου Αλ-Κουντς. «Το κτίριο σείεται και οι εκτοπισμένοι άμαχοι, καθώς και οι ομάδες που εργάζονται φοβούνται και πανικοβάλλονται», έγραψε στο X.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύψει όπλα ή μαχητές, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει.

Στη Γάζα, οι γιατροί «κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία» λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, «οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

Μία όμηρος απελευθερώθηκε 

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στς 7 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες άνδρες της Χαμάς διείσδυσαν από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος για να πραγματοποιήσουν την πιο φονική επίθεση από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, προκαλώντας βαθύ τραύμα στην ισραηλινή κοινωνία. Απήγαγαν επίσης εκατοντάδες ανθρώπους, 238 από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια τους, όπως δήλωσε σήμερα ο Κόνρικους.

Μία εξ αυτών, μια στρατιωτικός, απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, ανακοίνωσε χθες ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας πως είναι καλά και πως ξαναβρήκε την οικογένειά της. Τέσσερις γυναίκες είχαν απελευθερωθεί την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες, Δεύτερα, το θάνατο της Σάνι Λουκ, μιας Γερμανοϊσραηλινής που είχε απαχθεί. «Βρέθηκε το κρανίο της», οι δήμιοί της, της «έκοψαν το κεφάλι», δήλωσε συγκινημένος ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση ώστε η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», δήλωσε η Άντβα Αντάρ, μια Γαλλοϊσραηλινή της οποίας η γιαγιά απήχθη, φθάνοντας χθες το βράδυ στο Παρίσι μαζί με μια δεκαριά οικογένειες γαλλοϊσραηλινών ομήρων για «να ακουστούν».

Χθες, Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έπληξε μέσα σε 24 ώρες «600 στόχους» -αποθήκες όπλων, εκτοξευτές πυραύλων και κρύπτες- της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση. Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πως σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες», ενώ σήμερα το πρωί ανακοίνωσε πως σκότωσε έναν ύποπτο που είχε εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος.

Τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν την περασμένη νύχτα σε τομείς της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

 Πλήγματα στο Λίβανο 

Η σύγκρουση έχει αυξήσει επίσης τις εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περίπου 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από πυρά στρατιωτών και Ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε εξάλλου σήμερα πως πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στο Λίβανο με στόχο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι διαβεβαίωσε πως η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να μην συρθεί στη σύγκρουση. «Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει ολόκληρη την περιφέρεια», δήλωσε.

Επίσης χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στη Συρία, σε απάντηση για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, που έχουν βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν γίνει εδώ και δύο εβδομάδες στόχοι 23 επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες, δήλωσε χθες, Δευτέρα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη πως εμπλέκεται δι’ αντιπροσώπων σ’ αυτές τις επιθέσεις που έχουν αυξηθεί αφότου άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

φωτογραφία EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Source link