Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Μιχαήλ Μελαδάκη στην Ασή Γωνιά Χανίων

Λαμπρή τιμητική εκδήλωση για την 157η επέτειο από την συμμετοχή των Λακωνομανιατών στις μεγάλες κρητικές Επαναστάσεις του 1866-1869 

Τα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Μιχαήλ Μελαδάκη έγιναν χθες στην Ασή Γωνιά Χανίων, ενώ παράλληλα τιμήθηκε η 157η επέτειος τιμής και μνήμης για την εθελοντική κάθοδο των Λακωνομανιατών πεσόντων και πολεμιστών στις μεγάλες κρητικές Επαναστάσεις του 1866-1869. Ήταν μια εκδήλωση που έγινε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αποκορώνου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασηγωνιωτών και της οικογένειας του τιμώμενου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην Κεντρική Πλατεία Ασή Γωνιάς – Μελαδιανά από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, το Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και μικρά παιδιά της οικογένειας Μελαδάκη, ενώ για τον Οπλαρχηγό μίλησε ο Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωάννης Σταυρουλάκης.

Χαιρετίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων υπογράμμισε το «χρέος τιμής» των τοπικών αρχών και της κοινωνίας για την αναγνώριση της θυσίας του οπλαρχηγού ενώ σημείωσε πως συνολικά στους εθνικούς αγώνες η Ασή Γωνιά πρόσφερε με πολλούς αγωνιστές. Τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κι όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης τίμησε η οικογένεια Μελαδάκη. 

Κρήτη και Μάνη κοιτίδες πατριωτισμού 

Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε η τελετή για την 157η επέτειο τιμής και μνήμης για την εθελοντική κάθοδο των Λακωνομανιατών πεσόντων και πολεμιστών στις μεγάλες κρητικές Επαναστάσεις του 1866-1869, κατάθεση στεφάνων από τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης.  

«Κρήτη και Μάνη, αποτελούν κοιτίδες πατριωτισμού και αυτοθυσίας της Ελλάδας», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στους πολύχρονους κοινούς αγώνες για την Ελευθερία Κρητικών και Μανιατών και την εθελοντική παρουσία των Λακωνομανιατών στις μεγάλες κρητικές Επαναστάσεις.

«Μάνη και Κρήτη εκάμανε το αίμα τους μελάνι, σφραγίδες για τη Λευτεριά κι υπογραφές να βάνει.», σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξηγώντας πως «με αυτόν τον τρόπο η λαϊκή μούσα υμνεί τον άρρηκτο δεσμό που ενώνει αυτούς τους δύο τόπους της Πατρίδας μας, τους ανθρώπους τους, με το Αδούλωτο Πνεύμα και την Απόλυτη Αγάπη για την Λευτεριά».

Αναφερόμενος στην σημασία της επετείου τόνισε πως «κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ, ταπεινοί προσκυνητές του μεγαλείου της θυσίας τους. Μια Τελετή Τιμής, αλλά και Μνήμης, επειδή, όπως σημειώνουν οι Ιστορικοί μας: «η συλλογική ταυτότητα πηγάζει από το κοινό παρελθόν, το οποίο πρέπει να αναβιώνει για να τονώνει τη συλλογική, εθνική ταυτότητα στο παρόν.».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει το αίτημα για την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην περιοχή.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης τίμησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, για την πολύπλευρη προσφορά του και ειδικά για την στήριξη της αδελφοποιημένης περιοχής της Ασή Γωνιάς, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασηγωνιωτών.

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, η εκπρόσωπος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, ο δήμαρχος Σφακίων Σήφης Χιωτάκης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Γεώργιος Μπουκουβάλας, εκπρόσωποι τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και αντιπροσωπείες Εθνικοτοπικών Σωματείων από τη Μάνη και την Άρτα, ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Source link