Η πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα διεκδικεί, δυναμικά, «κομμάτι από την πίτα» των εισαγωγών της Κίνας

Βελτίωση των Ελληνο-Κινεζικών διμερών εμπορικών σχέσεων διαπιστώθηκε, τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, όσο και στην εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης, στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου «China International Import EXPO» με τη παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταικούρα και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την συμμετοχή εξαγωγικών επιχειρήσεων μελών του επιμελητηρίου στην έκθεση CIIE στη Σαγκάη, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να κλείσει η «ψαλίδα» εισαγωγών – εξαγωγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, όσον αφορά στους κλάδους που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα πετρελαϊκά προϊόντα, τα μάρμαρα, τις μηχανές φυγοκέντρησης, διάφορα μεταλλεύματα, αλλά και τα φάρμακα, για να σημειώσει ότι, τώρα, σε αυτή την ομάδα των εξαγώγιμων, θα πρέπει να προστεθούν υλικά και προϊόντα που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραϊκού χώρου από επιχειρήσεις που μετέχουν στο ναυτιλιακό cluster Maritime Hellas και εφοδιάζουν υλικά που σχετίζονται με τις κατασκευές ή και τις μετασκευές πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η παρουσία του επιμελητηρίου στην εν λόγω έκθεση είχε στόχο να υπενθυμίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αναπτυχθούν συνέργειες με κινεζικές επιχειρήσεις ώστε, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και την COSCO, τα προϊόντα αυτά να αποκτήσουν την πρέπουσα θέση στο εισαγωγικό εμπόριο της Κίνας, αλλά και να επισημανθεί ότι ο ελληνικός εφοπλισμός κτίζει έναν σεβαστό αριθμό πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας.

Στόχος μας, το επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Κορκίδης, είναι να διεκδικήσουμε δυναμικά ένα «κομμάτι από την πίτα» των εισαγωγών της Κίνας, όπου το εκτιμώμενο ύψος τους για τα επόμενα 5 χρόνια είναι 10 τρις δολάρια, σε αυτόν τον τομέα που διακρίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τις τεχνολογικά καινοτόμες προτάσεις. Και προς τούτο, θα επιδιώξουμε την συστράτευση όλων των δυνάμεων, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιχειρηματικό – επιχειρησιακό πεδίο, μηδέ εξαιρουμένης και της ναυτιλίας των Ελλήνων, βάση της οποίας είναι ο Πειραιάς.

Οι εταιρείες

Το Επιμελητήριο του Πειραιά ευχαρίστησε τον οργανισμό Enterprise Greece για την οργάνωση και για τη διάθεση του χώρου στο ελληνικό περίπτερο στις πειραϊκές επιχειρήσεις που συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Στην εφετινή έκθεση μετέχουν οι: ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΜΑΥΡΙΚΟΣ, ΚΑΤΡΑΔΗΣ ΣΧΟΙΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, 5CLEAN, MATHIOS REFRACTORIES, MATHIOS STONES, POSEIDON Marine Worldwide Supplies, CAPTAIN NEMO Marine Manufacturing, HIPPOCRATES HERBS by Cultural Center «ANCIENT HOUSE», S. KORKIDIS GROUP S.A. Marine Electrical and Automation Supplies, καθώς και εκτός του ΕΒΕΠ, οι ενώσεις, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων και η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων.

Source link