Παρίσι 2024- Η απόφαση για τον πύργο από αλουμίνιο στην Ταϊτή έως τα τέλη Νοεμβρίου

Η απόφαση για το αν θα κατασκευαστεί ένας πύργος αλουμινίου για κριτές στο σέρφινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους  στην τοποθεσία Τιουπο’ο (Teahupo’o) της Ταϊτής θα ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε χθες (10/11) ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής  «Παρίσι 2024»,  Τόνι Εστανγκέ.

Οι κάτοικοι λένε ότι ο προγραμματισμένος πύργος θα καταστρέψει τον κοραλλιογενή ύφαλο.
Το ειδυλλιακό χωριό δίπλα στη θάλασσα φιλοξενεί εδώ και καιρό μερικές από τις καλύτερες διοργανώσεις στην περιοδεία του επαγγελματικού πρωταθλήματος World Surf League (WSL), χρησιμοποιώντας έναν λιτό ξύλινο πύργο για τους κριτές στον ύφαλο που αποσυναρμολογείται μετά από κάθε εκδήλωση.

Μια διαδικτυακή αίτηση που ζητούσε την κατάργηση των σχεδίων για τις σκαλωσιές από αλουμίνιο μήκους 14 μέτρων και το κανάλι εξυπηρέτησης 800 μέτρων μέσω του υφάλου είχε συγκεντρώσει σχεδόν 150.000 υπογραφές μέχρι την Τετάρτη (8/11).

«Όσον αφορά τον πύργο των κριτών, ανοίξαμε ξανά το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες και τις προσδοκίες του τοπικού πληθυσμού», είπε ο Εστανγκέ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι είτε η εγκατάσταση θα γίνει είτε ο ξύλινος πύργος θα χρησιμοποιηθεί εάν πληρούνται τα πρότυπα ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται διάφορες επιλογές από μηχανικούς, τοπικές αρχές και την κυβέρνηση της Πολυνησίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του πύργου. Ψάχνουν διαφορετικές επιλογές για πιθανή επαναχρησιμοποίηση των θεμελίων του προηγούμενου πύργου, οι οποίες δεν ήταν συμμορφωμένες μέχρι τώρα για λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε ο Εστανγκέ, ο οποίος είπε ότι θα ταξιδέψει στην Ταϊτή τις επόμενες εβδομάδες.

«Αναμένεται να ληφθεί απόφαση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για το ποια επιλογή θα επιλεγεί», πρόσθεσε.

Το «Παρίσι 2024», το οποίο έχει τονίσει τη φιλοδοξία του να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Αγώνων, σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός πολύ μεγαλύτερου πύργου με τουαλέτες, κλιματισμό και χώρο για 40 άτομα που σύμφωνα με την ίδια είναι απαραίτητη για την τήρηση των προτύπων ασφαλείας.

Η συλλογικότητα «Mata Ara Ia Teahupo’o», η οποία ξεκίνησε τη διαδικτυακή αίτηση, ανέφερε ότι συνομιλεί μόνο με τις τοπικές αρχές μόνο αφού τα επιχειρήματά τους στην οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024» έπεσαν στο κενό:
«Κληθήκαμε δύο φορές σε συναντήσεις όπου μας έβαλαν μπροστά στον εκπρόσωπο του Παρισιού 2024 και κάθε φορά γινόταν ένας διάλογος για…κωφούς γιατί όλοι έμειναν στις θέσεις τους», ανέφεραν  χθες (10/11) στο Reuters.

«Από τότε, είχαμε συζητήσεις μόνο με τον Πρόεδρο της χώρας, Μοετάι Μπρόδερσον, και τον Ύπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στη Γαλλική Πολυνησία, και αυτές ήταν αρκετά ήρεμες και εποικοδομητικές», πρόσθεσαν.

Source link