Μόνιμα στο 13% ο ΦΠΑ στα μεταφορικά εισιτήρια και στα ξενοδοχεία

Ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, συμπεριλαμβάνει «γενναία» έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επιπλέον, ενισχύει κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για Παιδεία και Υγεία, ως αποτέλεσμα του οφέλους που προσδοκάται από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά, αναμένεται αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Όλο αυτό το «πακέτο», που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ μόνιμες παρεμβάσεις από την επόμενη χρονιά και 375 εκατ. ευρώ νέα έκτακτα μέτρα στήριξης τον φετινό Δεκέμβριο), είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει πάρει «πράσινο φως», καθώς δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2023 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%) και του 2024 (2,1%).

Το «αγκάθι» ήταν το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ, που παρατείνεται από εξάμηνο σε εξάμηνο, με ετήσιο κόστος που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα πάμε σε ένα… μεικτό σχήμα, καθώς σε κάποιες υπηρεσίες και αγαθά μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ, σε άλλα παρατείνεται και σε άλλα καταργείται από την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα:

Μονιμοποιείται χαμηλός συντελεστής 13%:  

Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Τουριστικό πακέτο:  Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής εφαρμόζεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Μονιμοποιείται επίσης το 6% στα εισιτήρια κινηματογράφου:

Εισιτήρια του κινηματογράφου (6%)

Παράταση 6 μηνών (δηλαδή ως τέλος Ιουνίου) χαμηλού συντελεστή 13%:

Κόμιστρα των ταξί

Καφές και ροφήματα (τσάι, κακάο κ.λπ.) σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης

Επανέρχονται σε ΦΠΑ 24% από 1/1/2024:  

Σερβιριζόμενα αναψυκτικά από επιχειρήσεις εστίασης

Ως προς τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, οι αλλαγές είναι οριακές και θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ 2023 και 2024. Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να φτάσει στο 2,9% (αντί 3% στο προσχέδιο), ενώ φέτος η οικονομία υπολογίζεται ότι τελικά θα «τρέξει» με 2,4%, αντί πρόβλεψης 2,3% στο προσχέδιο. Όσον αφορά στο «καυτό» πεδίο του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα κρατηθεί στο 2,6% την επόμενη χρονιά, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις του προσχεδίου (2,4%) αλλά σαφώς χαμηλότερα από τα φετινά επίπεδα του 3,9%.

φωτογραφία αρχείου

iefimerida

Source link