Μπάιντεν: «Είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι είναι «πολύ κοντά» μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους πριν από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

«Όταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία» για κατάπαυση πυρός

Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην κατάληξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Reuters, υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (…) Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Source link