Τον τάφο του «Αλέξη Ζορμπά» στα Σκόπια θα επισκεφθούν μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Τον τάφο του Γιώργη Ζορμπά, του ανθρώπου που ενέπνευσε το γνωστό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», στο κοιμητήριο Butel της πόλης των Σκοπίων, πρόκειται να επισκεφθούν μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), που θα ταξιδέψουν την ερχόμενη Παρασκευή στη Βόρεια Μακεδονία.

Εκεί, η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Σκόπια και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με τη ΔΕΦΝΚ, θα διοργανώσουν νωρίτερα εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Την εκδήλωση, που είναι ανοιχτή στο κοινό, θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ratko Duev, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Σοφία Φιλιππίδου, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γιώργος Στασινάκης και ο Υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ στη Βόρεια Μακεδονία Sherif Luzha.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται προβολή ντοκιμαντέρ του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, καθώς και ομιλίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και προέδρους των παραρτημάτων Κίνας και Ελλάδος, Έλενα Αβραμίδου και Κατερίνα Ζωγραφιστού αντίστοιχα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες Συγγραφείς και Καλλιτέχνες», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 35 ετών από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ.

Source link