Με επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο του Δήμου Ηρακλείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση σε περίπτωση σεισμού

Με μεγάλη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση στην Αντιμετώπιση και Προστασία σε Περίπτωση Σεισμού». Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου – Περιφέρειας Κρήτης.

Το σεμινάριο είχε σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με το σεισμικό κίνδυνο και τα συνοδά του σεισμού φαινόμενα και στη διαχείρισή αυτών και απευθυνόταν σε μέλη εθελοντικών οργανώσεων αλλά και σε συνειδητοποιημένους πολίτες, που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά για το κοινό καλό.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη , η οποία, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα από το Δήμο Ηρακλείου για τη διαχείριση επιπτώσεων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η εκπαίδευση εθελοντών στις πρώτες βοήθειες και η χρήση απινιδωτή, η εκπαίδευση εθελοντών για τη φροντίδα ζώων συντροφιάς σε έκτακτη ανάγκη, η συγκρότηση της Ομάδας Διάσωσης Ζώων και η αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε επίσης  ο   Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων Μαρίνος Παττακός, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό

Χαιρετισμός και περιγραφή των δράσεων του ΟΑΣΠ και των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΣΠ Δρ. Βασίλειο Μώκο  μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο περιλάμβανε τις ακόλουθες ενότητες:

  1. «Αντιμετώπιση Έκτακτων αναγκών και διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών στην Περιφέρεια Κρήτης – Η εμπειρία από τους σεισμούς του 2021». Τζαγκαράκη Ελένη, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης
  2. “Σεισμοί και Συνοδά του Σεισμού Φαινόμενα. Η Σεισμικότητα του ελληνικού χώρου”, Ιωάννα Δέδε, Γεωλόγος, Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.
  3. “Σεισμός και Κατασκευές: Συμπεριφορά Κτιρίων σε περίπτωση σεισμού”,Φώτης Καραγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π
  4. “Σεισμικός Κίνδυνος: Δράσεις Πρόληψης και Ετοιμότητας σε εθνικό,  εργασιακό και ατομικό επίπεδο. Η συμβολή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στις Προπαρασκευαστικές Δράσεις Δήμων για περίπτωση Σεισμού”, Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Αν. Προϊσταμένη. Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Ο.Α.Σ.Π
  5. Υλοποίηση Άσκησης Ετοιμότητας για Σεισμό. Συζήτηση – Αποτίμηση της Άσκησης.
  6. Παρουσίαση σε θέματα απεγκλωβισμού παγιδευμένων ατόμων σε περίπτωση σεισμικού γεγονότος. Αντιπύραρχος Γρηγοράκης Αντώνιος – 3η Ε.Μ.Α.Κ.

Στο τέλος κάθε ενότητας δόθηκε δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλλουν στους εισηγητές ερωτήσεις και απορίες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε  Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού και Εθελοντισμού, Δήμου Ηρακλείου Εύη Μαρτιμιανάκη.

Σημειώνεται ότι στις 21/11/2023 ακολούθησε ειδική παρουσίαση από τα στελέχη του ΟΑΣΠ στους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με το σεισμικό κίνδυνο, τα συνοδά φαινόμενα, τη συμπεριφορά των κτιρίων αλλά και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας σε εθνικό,  εργασιακό και ατομικό επίπεδο.

Source link