Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε για τους κατοίκους της Γάζας χάρτη με ασφαλείς περιοχές στις οποίες μπορούν να καταφύγουν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι παράλληλα με την επανάληψη των εχθροπραξιών δημοσίευσε για τους κατοίκους της Γάζας χάρτη με ασφαλείς περιοχές στις οποίες μπορούν να καταφύγουν.

Στην ανακοίνωσή του υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει σε ιστότοπο του ισραηλινού στρατού στα αραβικά, στον οποίο υπάρχει Χάρτης Ζώνης Εκκένωσης. Επίσης επισημαίνεται ότι βίντεο στην αραβική γλώσσα έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο χάρτης διανέμεται από τον στρατό στη Γάζα.

“Αυτός χωρίζει το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε περιοχές βάσει αναγνωρίσιμων περιοχών ώστε να επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να προσανατολιστούν και να καταλάβουν τις οδηγίες, και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά τους, αν απαιτείται”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Χθες, Πέμπτη, κατά την τρίτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι κατά την εκστρατεία του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι μαζικές απώλειες αμάχων και ο εκτοπισμός που παρατηρήθηκε κατά την επίθεσή του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι εξέθεσε σαφή βήματα για το Ισραήλ ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, αλλά δεν είπε αν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα βήματα αυτά θα ακολουθηθούν.

Το Ισραήλ επανέλαβε σήμερα τις επιχειρήσεις μάχης κατά της Χαμάς στη Γάζα, αφού κατηγόρησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έριξε ρουκέτες στην επικράτειά του και ότι αθέτησε συμφωνία να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατά ομήρους, παραβιάζοντας την προσωρινή τους συμφωνία για ανακωχή.

Η διάρκειας μιας εβδομάδας κατάπαυση του πυρός επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μεγάλο μέρος της Γάζας, θύλακα 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει μετατραπεί σε συντρίμμια από την ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σε αντίποινα για την πολυαίμακτη και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στην οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, και 240 συνελήφθησαν όμηροι.

Η Χαμάς, η οποία βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ανακοινώσει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 15.000 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα.

φωτογραφία αρχείου

Source link