Ουκρανία: Έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών

Ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων αναγκών λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας,

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησαν τη λειτουργία τους» ανάφερε το υπουργείο στην σελίδα του στο Facebook, χωρίς να κατονομάσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Οι αξιωματούχοι κάλεσαν του πολίτες και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των ρωσικών επιθέσεων που συνεχίζονται επί σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου.

«Η Ukrenergo (διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας) αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης και δεν είναι πάντα εγγυημένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στο Telegram.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ukrenergo ανακοίνωσε ότι ο παγετός είχε ωθήσει τη χρήση ενέργειας κατά 2,7% πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Στην ανακοίνωση της προστίθεται ότι το έλλειμμα αντισταθμίζεται επί του παρόντος με εισαγωγές από την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, με 700 MW ενέργειας να εισρέουν σήμερα στην Ουκρανία από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τοπική ώρα (0900 έως 1700 GMT).

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα θα επαναλάβει το μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών. Τον προηγούμενο χειμώνα, η Ρωσία σφυροκόπησε το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας του σοβαρές ζημιές.

φωτογραφία αρχείου

Source link