Τα «παιδιά του πολέμου» φύτεψαν το «Δάσος της Ειρήνης» στον Υμηττό

Το δικό τους δάσος, το «Δάσος της Ειρήνης», απέκτησαν στον Υμηττό 36 «παιδιά του πολέμου», που έγιναν οι πρωταγωνιστές μιας μοναδικής δράσης για το περιβάλλον και την προστασία του. Η ομάδα των ασυνόδευτων ανήλικων που  διαμένουν σε δομές Επείγουσας Φιλοξενίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και σε σπίτια του «Φάρου Ελπίδας», δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Τα παιδιά έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, όπου έχει ενταχθεί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων), της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ).

Οι «μικροί γεωπόνοι», με την καθοδήγηση των στελεχών του Σ.Π.Α.Υ, φύτεψαν και πότισαν δενδρύλλια, έμαθαν τα μυστικά της δενδροφύτευσης, ενημερώθηκαν για την αξία της προστασίας των δασών και άφησαν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, τη χώρα που τους φιλοξενεί και τους φροντίζει.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της ομάδας 10 αναγνωρισμένων προσφύγων που εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (Δράση GRRRF4REF) από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με επικεφαλής την γενική συντονίστρια Αρχιπύραρχο Δρα Καλλιόπη Σαΐνη και την υπεύθυνη υλοποίησης από την πλευρά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Λίντια Μάρκοβιτς.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού Βασίλης Κρητικός φύτεψαν μαζί και συμβολικά το δικό τους δένδρο δίνοντάς του το όνομα «Ειρήνη», ενώ το γενικό πρόσταγμα στη διοργάνωση και την υλοποίηση της δράσης είχαν η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Βασίλης Γκουντμάχερ.

Στο πλευρό τους, ο Ειδικός Συνεργάτης του Προέδρου του Σ.Π.Α.Υ Νίκος Κιούσης, στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και εθελοντές πυροσβέστες του Σ.Π.Α.Υ.

Source link