Και στον οδηγό πρόστιμο αν οι επιβάτες ΙΧ δεν φορούν ζώνη

Πόσες φορές οι πίσω επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο δεν φοράνε ζώνη; Γνώρίζατε ότι η ζώνη είναι υποχρεωτική για όσους επιβάτες βρίσκονται εντός του οχήματος.

Είναι γνωστό πως όταν οδηγάμε πρέπει πάντα να φοράμε ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό σε όλους είναι πως η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική για κάθε επιβάτη του αυτοκινήτου, είτε κάθεται στην θέση του συνοδηγού είτε στο πίσω κάθισμα.

Μάλιστα οι επιβάτες που δεν φοράνε ζώνη πληρώνουν οι ίδιοι το πρόστιμό τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του `Αρθρου 12 του Κ.Ο.Κ., «η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες», ενώ κάθε επιβάτης που δεν φορά ζώνη, τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται σε εκείνον και όχι στον οδηγό.

Το πρόστιμο σε περίπτωση που ο οδηγός δε φορά ζώνη είναι πιο τσουχτερό, (350 ευρώ) ενώ χάνει και το δίπλωμά του για 10 μέρες.

Καθώς ακόμα και αν φοράει ζώνη ο οδηγός, θα αναγκαστεί να πληρώσει το μάρμαρο και για τους υπόλοιπους ξεχασιάρηδες επιβάτες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μία ακόμα διάταξη στον ΚΟΚ (`Αρθρο 33, παρ. 3), η οποία αναφέρει πως ο οδηγός έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των επιβατών και μεταξύ άλλων να ελέγχει αν φορούν ζώνες. Έτσι αν δεν φορά ένας ή περισσότεροι επιβάτες ζώνη, θα δεχτεί και ο οδηγός πρόστιμο, ύψους 80 ευρώ.

eaals

Source link