Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοδυτικό Ιόνιο, συνοδευόμενο από μέτωπο, κινείται ανατολικά και θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (20-12-23) έως και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (21-12-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις, αρχικά στα νότια και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (20-12-23) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (21-12-23) στη νότια Κρήτη και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο.

β. Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (21-12-23) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας) και τις ανατολικές Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.

Βροχές από το βράδυ και στην Αττική – Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα

Η χώρα μας θα βρίσκεται σήμερα υπό την επίδραση ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να επικρατούν βόρειο βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως το πολύ έως και 5 μποφόρ.

Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι, αν και εξασθενημένος, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Σήμερα Τετάρτη (20/12), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις βραδινές – νυχτερινές στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Α-ΝΑ Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Την Πέμπτη (21/12), τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή (22-24/12), δεν προβλέπονται καιρικά φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα σε στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα επικρατεί ηλιοφάνεια, όπως επισημαίνει στην πρόγνωσή του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Source link