Γερμανία: Συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού σε νέα νομοθεσία ασύλου και ιθαγένειας

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν χθες σε συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για την ιθαγένεια και το άσυλο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (SPD, Πράσινοι, FDP) έκαναν λόγο για μια συμφωνία η οποία «αποδίδει δικαιοσύνη σε μια σύγχρονη κοινωνία της μετανάστευσης και στις αρχές της ανθρωπιάς και της τάξης».

Με τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ιθαγένειας, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει ελκυστικότερη τη Γερμανία για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά λιγότερο ελκυστική σε όσους ενδιαφέρονται μόνο για τα κοινωνικά επιδόματα που προσφέρει. Στο εξής οι μετανάστες θα μπορούν να πολιτογραφηθούν έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να συντηρηθούν χωρίς προνοιακή βοήθεια. Επιπλέον, εάν κάποιος έχει εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία, αν έχει καλές γλωσσικές δεξιότητες ή προσφέρει εθελοντική εργασία, ο χρόνος μπορεί να περιοριστεί στα τρία χρόνια. Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στα οκτώ χρόνια. Όποιος αποκτά γερμανικό διαβατήριο, δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψει το παλιό του, κάτι που αφορά κυρίως μετανάστες από την Τουρκία.

Σχετικά με τις διαδικασίες απέλασης, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι απελάσεις δεν θα αποτυγχάνουν πλέον την τελευταία στιγμή, επειδή δεν μπορούν να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι. Η μέγιστη διάρκεια κράτησης για αναχώρηση επιμηκύνεται από τις 10 στις 28 ημέρες. Στους λόγους «σοβαρού κρατικού συμφέροντος» για απέλαση, αποφασίστηκε να ενταχθούν πλέον και οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού ή ρατσισμού.

Οι Πράσινοι και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD ζητούσαν να ισχύει εξαίρεση προκειμένου άτομα με αναπηρία ή άτομα που έχουν μείνει άνεργα χωρίς δική τους υπαιτιότητα να πολιτογραφούνται ακόμη και εάν λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, αλλά τελικά δεν αποφασίστηκε καμία εξαίρεση. Από την προοπτική πολιτογράφησης αποκλείεται πάντως όποιος έχει συμμετοχή σε εκδηλώσεις μίσους και αντισημιτισμού.

Στην προσπάθεια περιορισμού των οικονομικών κινήτρων που καθιστούν ελκυστική την Γερμανία, οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κοινωνικά επιδόματα μόνο έπειτα από 36 μήνες (προηγουμένως 18).

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις εντός του Ιανουαρίου.

Source link