Από πυραύλους ισραηλινού αεροσκάφους σκοτώθηκαν τα στελέχη της Χαμάς στη Βηρυτό

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» που εκτοξεύτηκαν από ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Αρούρι και άλλα έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν από πλήγμα, που αποδίδεται από τη Βηρυτό στο Ισραήλ, στα γραφεία του ισλαμιστικού κινήματος, το βράδυ της Τρίτης, στο προπύργιο της πανίσχυρης, φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου Ani μετέδωσε την Τρίτη ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ήταν η πρώτη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που μπήκαν στο στόχαστρο τα προάστια της Βηρυτού.

Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενημερώθηκε για τις πρώτες έρευνες και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι ο Αρούρι δεν σκοτώθηκε από δρόνο αλλά «από τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος». Εξήγησε ότι αφενός το πλήγμα ήταν εξαιρετικής «ακριβείας» και αφετέρου οι πύραυλοι ζύγιζαν περίπου «100 κιλά» ο καθένας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα, ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι προετοιμάζεται «για κάθε σενάριο».

Από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, οι τέσσερις εξερράγησαν, πρόσθεσε ο Λιβανέζος αξιωματούχος. Δύο από αυτούς κατέστρεψαν δύο ορόφους και έφτασαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα στελέχη της Χαμάς. Ο στρατός του Λιβάνου διαπίστωσε ότι τα υπολείμματα των πυραύλων είναι παρόμοια με εκείνα των βλημάτων που το Ισραήλ έχει εκτοξεύσει στον νότιο Λίβανο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου, σε ένδειξη υποστήριξης, όπως λέει, προς τη Χαμάς. Περισσότεροι από 165 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο. Οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, όμως στα θύματα περιλαμβάνονται επίσης τουλάχιστον 20 άμαχοι και τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι.

Αμέσως μετά την επίθεση στα προάστια της Βηρυτού, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «η δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σύρει τη χώρα του «σε μια νέα φάση της αντιπαράθεσης».

Πολλά εξόριστα στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Source link