Μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Λέσχη Τύπου του BΤΑ στη Σόφια, με τη συμμετοχή πολιτικών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και κλαδικών οργανώσεων.
Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η ασαφής ακόμη θέση της Βουλγαρίας για την ψηφοφορία στις 11 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες επί του σχεδίου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτή η νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) δεν θα υπόκειται σε ελέγχους και αξιολογήσεις κινδύνου. Η πρόταση είχε ήδη τεθεί σε ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών την απέρριψαν. Η Βουλγαρία απείχε.
Η ένωση AGROLINK, εκπρόσωπος του συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων “Για τη Φύση”, σημείωσε την κοινή αρνητική θέση οργανώσεων πολιτών, κλαδικών ενώσεων, επιστημόνων, γιατρών, νομικών και καταναλωτών για το προσχέδιο του κανονισμού.
Σύμφωνα με τη μηχανικό Σβέτλα Νικόλοβα της AGROLINK, ο κανονισμός προτείνεται υπό την πίεση του αγροχημικού λόμπι. Όπως δήλωσε, οι νέοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν πριν από 12 χρόνια δεν έκαναν τη δουλειά τους ούτε καν σε επίπεδο εργαστηρίου.
Παρέθεσε μια θέση που εξέφρασε η Γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, την Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) την 21η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το προσχέδιο του κανονισμού συντάχθηκε στο πόδι, χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα και δεν είναι εφαρμόσιμο. Η εμφανής έλλειψη υποστήριξης για το έγγραφο από τους υπουργούς Γεωργίας είναι μια προειδοποίηση προς τους νομοθέτες ότι η εξαίρεση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών από τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα κατακλύσει τα ευρωπαϊκά χωράφια με πατενταρισμένους νέους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και θα αυξήσει τα μονοπώλια στη γεωργία.