Ανησυχία Μπάιντεν για τον αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Παρασκευή ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν χθες καθώς αρκετά πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα άλλαξαν ρότα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα πλήγματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση» τους Χούθι και επανέλαβε ότι θα απαντήσει εφόσον «συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούθι, εξαπολύθηκαν εν είδει αντιποίνων μετά τις επί μήνες επιθέσεις του κινήματος αυτού εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ισραηλινού εδάφους και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

φωτογραφία αρχείου

Source link