Κατά του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ειδικός αγορητής της Νίκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
-ανακύπτουν ζητήματα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφού δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ο υπεύθυνος επεξεργασίας για τα δεδομένα των εκλογέων ούτε προβλέπεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας.
– η επιστολική ψήφος, στη μορφή και την έκταση που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
– Το Σύνταγμα, κύριοι συνάδελφοι, στο άρθρο 51 ορίζει με σαφήνεια ότι οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια, όμως η επιστολική ψήφος για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, όπως οργανώνεται στο νομοσχέδιο, δεν διασφαλίζει ούτε το ταυτόχρονο της ψηφοφορίας ούτε την αμεσότητα ούτε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας για όσους επιλέξουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο.
– Είναι αλήθεια ότι το Σύνταγμα στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 4 ρητά ορίζει, ότι είναι δυνατή η νομοθετική πρόβλεψη επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς που την ημέρα των εκλογών βρίσκονται εκτός χώρας.
– Από την γραμματική εκφορά του λόγου με βεβαιότητα συνάγεται ότι ο συνταγματικός νομοθέτης εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού και πάλι όχι ως αποκλειστικό τρόπο, αλλά ως μία αιτιολογημένη εξαίρεση για κάποιες κατηγορίες αποδήμων με την παράλληλη εξασφάλιση κάλπης και παραβάν που είναι ο κανόνας.
– Ναι μεν το άρθρο 51 του Συντάγματος αναφέρεται στις εθνικές εκλογές, ωστόσο είναι σαφές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, αφού δεν διετύπωσε κάποια ρητή αντίθετη πρόβλεψη για εξαίρεση από τους κανόνες του άρθρου 51, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων, θέλει να υπάγει υπό τους ίδιους ορισμούς και κανόνες κάθε είδους εκλογές και το δημοψήφισμα, διότι οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς και έχουν μόνο μία διαφορά. Στις εθνικές εκλογές έχουμε πολλές εκλογικές περιφέρειες, ενώ στις ευρωεκλογές μία, δηλαδή ολόκληρη την περιφέρεια. Κατά συνέπεια, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει και για τις ευρωεκλογές.
φωτογραφία αρχείου
ΠΗΓΗ : https://otisimveni.gr/2024/01/18/g-apostolakis-gia-epistoliki-psifo-antisyntagmatiko-to-nomoschedio/