Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με επικεφαλής τον Πρόεδρο Λεωνίδα Ραπτάκη, Γερουσιαστή από τις ΗΠΑ, επισκέφθηκε το Σάββατο 20-1-2024 τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο  Αρναουτάκη.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΔΕΕ συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης στην οποία έλαβαν μέρος επίσης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, αιρετοί της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και υπηρεσιακά στελέχη.

«Τέτοιες συναντήσεις αναδεικνύουν τη δυναμική της Περιφέρειας Κρήτης. Αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, αλλά κι αυτό που επιδιώκουμε, την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Σημαντικό επίσης είναι ν΄ αναδείξουμε τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα. Χρειάζονται σταθερά βήματα, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Κρήτη και την εξωστρέφεια του νησιού μας σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόεδρος ΠΑΔΕΕ Λεωνίδας Ραπτάκης: «Κάναμε μια καλή αρχή» 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Λεωνίδας Ραπτάκης (U.S.A.) Γερουσιαστής της πολιτείας Rhode Island, επεσήμανε πως «κάναμε μια καλή αρχή στο νησί της Κρήτης κι όλα αυτά τα θέματα του πολιτισμού, του τουρισμού, των επιχειρήσεων και των προϊόντων έχουν σημασία κι είναι ένα πακέτο μαζί με την ασφάλεια. Είμαστε εδώ να δώσουμε ότι μπορούμε περισσότερο και θα κάνουμε το καλύτερο. Θεωρώ πως είναι πολύ καλό που γνωριστήκαμε και ξεκινάμε», τόνισε.

Steve Georganas από την Αυστραλία: «Θέλουμε ένα δεσμό με την Κρήτη» 

Ο Steve Georganas, Β΄ Αντιπρόεδρος και μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, βουλευτής Νότιας Αυστραλίας, επεσήμανε πως «η Κρήτη είναι ένα πολύ σπουδαίο μέρος της Ελλάδας που έχει ιστορία, έχει κουλτούρα και έχει πάρα πολλούς από το νησί που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και τις άλλες χώρες που αντιπροσωπεύουμε. Θέλουμε να γίνει ένας δεσμός με το Ηράκλειο και την Κρήτη και είναι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ σ’ ένα τόπο που έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες».

Annie Koutrakis από τον Καναδά: «Εδώ στην Κρήτη γυρίζω στο σπίτι μου» 

Η Ταμίας Annie Koutrakis, κατάγεται από την Κρήτη και είναι Μέλος του Κοινοβουλίου του Καναδά & Κοινοβουλευτικός Γραμματέας του Υπουργού Τουρισμού και Υπουργός αρμόδιος για τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης. «Όπου και να βρισκόμαστε εμείς οι Έλληνες είμαστε πρεσβευτές. Εγώ είμαι δεύτερη γενιά Ελληνίδα πάρα πολύ περήφανη που μπορώ και σας μιλώ σήμερα στα ελληνικά και όταν γυρίζω στην Ελλάδα και ειδικά εδώ στην Κρήτη γυρίζω στο σπίτι μου. Είμαστε στη χώρα που ζούμε να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε με τις γνωριμίες και στις κυβερνήσεις που συμμετέχουμε», δήλωσε.

Hryhoriy Nemyria από την Ουκρανία: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη. Να κάνουμε οριζόντιους δεσμούς μετά τον πόλεμο» 

Ο Hryhoriy Nemyria (Ukraine) Πρώτος Αντιπρόεδρος, από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φύση και την φιλοξενία στο νησί αναγνωρίζοντας πως το νησί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ουκρανούς πριν τον πόλεμο. «Μόλις έμαθα από τον περιφερειάρχη ότι φιλοξενήθηκαν εδώ παιδιά από την Ουκρανία και εκ μέρους του κοινοβουλίου της Ουκρανίας ευγνωμονώ για αυτή την πράξη αλληλεγγύης προς το λαό μας. Ευελπιστώ μετά τον πόλεμο να κάνουμε οριζόντιους δεσμούς με την Κρήτη. Μαζί θα νικήσουμε», τόνισε.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα Γιώργος Αλεξάκης εξέφρασε την χαρά του για την υποδοχή των ελληνικής καταγωγής κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σημειώνοντας πως «η Περιφέρεια Κρήτης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το νησί προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης».

Στην Αντιπροσωπεία της ΠΑΔΕΕ συμμετείχαν επίσης η Effie Triantafilopoulos, Α΄ Αντιπρόεδρος και μέλος του Επαρχιακού Κοινοβουλίου του Οντάριο στον Καναδά,

Ο Stephan Pappas, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Η.Π.Α.), Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ουαϊόμινγκ, ο Themis Klarides, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αντιπρόσωπος της Πολιτείας του Κονέκτικατ και ο Vangelis Doules, μέλος του Δ.Σ. Βουλευτής της Περιφέρειας Τιράνων από την Αλβανία.

Ο ρόλος της ΠΑΔΕΕ

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΑΔΕΕ. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό. Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΔΕΕ συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.

ΒΙΝΤΕΟ

https://youtu.be/riXdykpCvz4

Source link