Στο έργο “CityCLIM” για την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρωτοποριακά εργαλεία, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες για το κλίμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς, θα έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη συμμετοχή της στο έργο ”CityCLIM”. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους δήμους της περιοχής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας το έργο με τίτλο «Κλιματικές υπηρεσίες πόλεων επόμενης γενιάς με τη χρήση προηγμένων μοντέλων καιρού και νέων πηγών δεδομένων”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ηorizon 2020”.

Το κύριο αντικείμενο του έργου (https://www.cityclim.eu/) είναι η παροχή πληροφοριών για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ακόμη τρεις ευρωπαϊκές πόλεις -Καρλσρούη, Λουξεμβούργο, Βαλένθια- μέσα από την ανάλυση πραγματικών δεδομένων και την αξιολόγησή τους με τη βοήθεια προηγμένων μοντέλων πρόγνωσης καιρού πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης.

Στο πλαίσιο του έργου, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρέχονται ενημέρωση και έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίου κύματος καύσωνα.

Δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών

Οι προγνωστικοί χάρτες θα είναι βασισμένοι σε προηγμένα μοντέλα πρόγνωσης πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης και θα αφορούν παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, ο δείκτης δυσφορίας, η υγρασία κ.ά. Τα μοντέλα αυτά θα τροφοδοτούνται με πραγματικά δεδομένα από επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς, δορυφορικά δεδομένα και από άλλες πηγές.

Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη εγκατασταθεί πέντε επαγγελματικών προδιαγραφών μετεωρολογικοί σταθμοί σε σημεία της πόλης, που ήδη τροφοδοτούν με πραγματικά δεδομένα τα μοντέλα.

Επιπλέον, το δίκτυο μετρήσεων θα εμπλουτιστεί με ακόμα 16 μετεωρολογικούς σταθμούς, που εγκαθίστανται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τρεις σταθμοί έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών, στο 63ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών

Παράλληλα με την εγκατάσταση των σταθμών, υλοποιείται και δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών που φοιτούν στα αντίστοιχα δημοτικά σχολεία σχετικά με θέματα που αφορούν τον καιρό, το κλίμα και την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο περισσότεροι από 1.500 μαθητές πρόκειται να ενημερωθούν για τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής δεδομένων από τον σταθμό του σχολείου τους.

Με τη συμμετοχή των πολιτών

Στο μεταξύ, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα κληθούν όσοι πολίτες το επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στη συλλογή δεδομένων, λαμβάνοντας ένα ειδικό όργανο μέτρησης μετεωρολογικών παραμέτρων. Οι συμμετέχοντες πολίτες, εφοδιασμένοι με έναν μικρό αισθητήρα, θα ακολουθούν τις πιο συνηθισμένες διαδρομές τους μέσα στην πόλη, συλλέγοντας δεδομένα για το αστικό κλίμα.

«Η παρακολούθηση των μεταβολών των κλιματικών συνθηκών είναι ακόμη ένα ουσιαστικό εργαλείο, το οποίο μαζί με τον επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ενισχύει αποφασιστικά τις δομές που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να θωρακίσει αποτελεσματικά τους πολίτες, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σε συνδυασμό με το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο για τον 24ωρο έλεγχο της ποιότητας και της στάθμης των υδάτων αλλά και των περιβαλλοντικών παραμέτρων του κλίματος, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά έναν πλήρως οργανωμένο μηχανισμό συνεχούς ελέγχου και επιτήρησης κρίσιμων δεδομένων σε όλη της την επικράτεια, με στόχο την πρόληψη, την προστασία και την έγκαιρη αντιμετώπιση των σύνθετων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ενισχύουμε την επάρκεια, που ήδη παρουσιάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία και την προσαρμογή, με εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες, που σε ανοιχτή γραμμή με τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, κρατικούς και θεσμικούς φορείς θα μπορούν να λειτουργήσουν οργανωμένα και αποτελεσματικά απέναντι στην κλιματική κρίση, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Source link