Πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ανάδειξη του κρητικού διατροφικού πολιτισμού από την Περιφέρεια Κρήτης

Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κρητική Διατροφή και Αριστεία στη Φιλοξενία», το οποίο  υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ παρουσιάστηκε χθες στη Περιφέρεια Κρήτης.

Το πρόγραμμα που αναδεικνύει τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό, απευθύνεται σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας και συγκεκριμένα σε σέφ, μάγειρες και ζαχαροπλάστες.

Χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Οικονομίας    Σταύρος Τζεδάκης και ο διευθυντής του ΠΛΟΗΓΟΥ Γιώργος Ζερβός παρουσίασαν το πρόγραμμα παρουσία του Διαχειριστή Μεσογειακού Κέντρου  Ικανοτήτων Αγροδιατροφής Μιχάλη Καθαράκη, του προέδρου του σωματείου μαγείρων και ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης Νεκτάριου Μωυσάκη, του προέδρου λέσχης αρχειμαγείρων Κρήτης Τάσου Παπαδάκη, της προέδρου επισιτισμού και διασκέδασης ν. Ηρακλείου Μαρίας Αντωνακάκη, του προέδρου του παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργου Σφακιανάκη, της προϊσταμένης γενικής διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης  Χρύσας Δασκαλάκη και του διευθυντή δημόσιας υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Παπαδάκη.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης «στόχος του προγράμματος είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, η ανάδειξη της Κρητικής διατροφής και η διάδοση του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού. Με την υλοποίηση του προγράμματος θα εμπλουτίσουμε με περαιτέρω γνώσεις τους ανθρώπους «κλειδιά» που ασχολούνται στους χώρους της μαζικής εστίασης για την διατροφική αξία των προϊόντων, την πολιτισμική τους αφετηρία και όλα αυτά να τα μετατρέψουμε σε μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες μας. Η Κρητική διατροφή, ο Κρητικός διατροφικός πολιτισμός, είναι ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, μαζί με την φιλοξενία, το φιλότιμο, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, και όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια ποιοτική επιλογή που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΠΛΟΗΓΟΥ Γιώργος Ζερβός επεσήμανε ότι όσοι παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δώσουν εξετάσεις και θα ακολουθήσει Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων/δεξιοτήτων που θα διενεργήσει Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων, ο οποίος είναι διαπιστευμένος σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 και πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγεί πιστοποιητικά για τη συγκεκριμένη ειδικότητα που περιλαμβάνεται στο παρόν έργο.

Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν πέντε τμήματα (δύο στο Ηράκλειο και από ένα σε Χανιά, Σητεία και Ρέθυμνο), διάρκειας 62 ωρών το καθένα, με τη μέθοδο της δια ζώσης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 45 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης, 12 ώρες εργαστήρια και 5 ώρες για εκπαιδευτική επίσκεψη. Συνολικά οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κατάρτισης είναι 125 άτομα, εργαζόμενοι στην εστίαση, άνεργοι (εποχικοί) με προηγούμενη εμπειρία στον τουρισμό και συγκεκριμένα στις ειδικότητες: σεφ, μάγειρες και ζαχαροπλάστες.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και ανάρτησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 30-01-2024 και θα διαρκέσει μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων και το 50% αυτών για τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης http://agrocrete.com/ . Για υποστήριξη στην υποβολή της αίτησής τους και την ανάρτηση των δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 ‐ 15:00 στο τηλέφωνο 2810792207 (εσωτ. 13 και 14) και στα email: [email protected], [email protected] .

Source link