Ηράκλειο: Σύσκεψη για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η προετοιμασία και η διαμόρφωση της πρότασης που θα παρουσιάσουν στο υπουργείο Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός με στόχο την ένταξη της Κνωσού και των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε αυτή συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης και Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, η γενική γραμματέας του δήμου Μαρία Σκραφνάκη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης «η συνάντηση έγινε για να προετοιμάσουμε την επίσκεψή μας στο υπουργείο Πολιτισμού, αρχές του Απρίλη, για να προχωρήσουμε τα έργα που χρειάζεται η Κνωσός για τη σειριακή εγγραφή στην UNESCO των μινωικών ανακτόρων στην Κρήτη» επισημαίνοντας ότι «είναι μια δύσκολη άσκηση στην οποία θέλουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί προς όφελος του πολιτισμού, των ανθρώπων και της κοινωνίας της Κρήτης».

 

Ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε πως η συζήτηση αφορά κυρίως τον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού και όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η Κνωσός μαζί με τα άλλα μινωικά ανάκτορα να εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO.

«Συνεχίζουμε την προετοιμασία και θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη της υπουργού με στόχο ο χώρος να αποκτήσει τη λειτουργικότητα που του αξίζει. Είναι ζητήματα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στους επόμενους μήνες και όλα θα γίνουν με συναίνεση των ανθρώπων που εμπλέκονται στον ευρύτερο χώρο της Κνωσού» συμπλήρωσε ο κ. Καλοκαιρινός.

 

ΠΗΓΗ: Realnews.gr