Ο Ανγκ Λι πιστεύει ότι η ομοφοβία «αρνήθηκε» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «Brokeback Mountain»

Κύριος λόγος η ομοφοβία. Έτσι τουλάχιστον φέρεται να πιστεύει ο Ανγκ Λι, για το ότι η ταινία του πήρε μεν 8 υποψηφιότητες, κέρδισε 3 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και τα Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, αλλά δεν κατέκτησε αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο IndieWire, ο Λι θυμάται ότι έτρωγε τα νύχια του από την αγωνία εκείνο το βράδυ της απονομής. «Πήρα το βραβείο μου, που ήταν αμέσως πριν το Καλύτερης Ταινίας και μου έλεγαν να μείνω εκεί. Όλοι ήταν βεβαιοι ότι θα το παίρναμε και στεκόμουν στα παρασκήνια, δίπλα στη σκηνή. Έβλεπα το προφίλ του Τζακ Νίκολσον, άνοιξε τον φάκελο, κι έλεγα μέσα μου ‘Ω Θεε ω Θεέ μου’, πήρε κάπου 10 δευτερόλεπτα να ανακοινωθεί και μετά….’Crash’».

Ο Λι μίλησε επίσης για το πόσο αγάπησε την ιστορία εξαρχής: «Καταπιεσμένοι χαρακτήρες, αυτές οι ιστορίες με ελκύουν. Δεν έχω τίποτα κοινό με γκέι καουμπόις στο Γουαϊόμινγκ. Αλλά γιατί έκλαιγα; Είναι στοιχειωτική. Είναι μια όμορφη ιστορία.»

Μεγάλη η κουβέντα για το Όσκαρ εκείνης της χρονιάς, άλλωστε το εκφραζόμενο πλήθος έχει αποφανθεί ότι το «Crash» είναι μια από τις χειρότερες βραβεύσεις του θεσμού, ίσως είμαστε κάποιοι λίγοι που δεν πολυσυμφωνούμε με την θέση αυτή, ίσως όμως είμαστε κάποιοι περισσότεροι που λέμε ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας καλώς δεν πήγε στο Brokeback Mountain, αν τουλάχιστον είχε πάει στο Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

ΠΗΓΗ:cinemagazine.gr