Κλιμακώνεται η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή: Μήνυμα Μπάιντεν προς το Ιράν – «Μην το κάνετε» (Video)

Με ένα ιδιαίτερο τρόπο προειδοποίησε το Ιράν να μην επιχειρήσει να επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέγοντας απλά «Don’t» (σ.σ. Μην το κάνετε). Ο Μπάιντεν στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος αναμένει ότι το Ιράν θα κάνει την επίθεση του σύντομα και ότι δεν θα περιμένει, ενώ συμπλήρωσε πως: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Ο πολεμικός πυρετός ανεβαίνει στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στο «ισραηλινό έδαφος» εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών. Αυτή η βεβαιότητα και το μικρό χρονικό πλαίσιο αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος, δήλωσε στη WSJ ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιούν για ιρανική επίθεση αντιποίνων μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες», έγραψε η εφημερίδα.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται εδώ και μέρες για πιθανή επίθεση από το Ιράν. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι μία «πηγή» που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία, δήλωσε ότι στην Τεχεράνη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού γνωρίζοντας από πληροφορίες και εκτιμήσεις υπηρεσιών πληροφοριών ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να εκδικηθεί τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με την WSJ, οι Φρουροί της Επανάστασης παρείχαν στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πολλές επιλογές για επιθέσεις σε ισραηλινά συμφέροντα. Μεταξύ των επιλογών αυτών ήταν μια επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε μέσω X «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

ΠΗΓΗ:documento.gr