Μέση Αναστολή / Στο τραπέζι του Ισραήλ τα αντίποινα στο Ιράν – Τι συζήτησε το πολεμικό συμβούλιο

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν» - Ο Ισραηλινός στρατός παραμένει «σε υψηλή επιφυλακή»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης της καταιγιστικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις επόμενες αποφάσεις του Ισραήλ.

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, χωρίς απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», αναφέροντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή» και ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν. «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους, ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ δεν θα επιδιώξει να κλιμακώσει την αναμέτρηση με το Ιράν.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ μας κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που ψάχνουν. Επιδιώκουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το Ισραήλ «Θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν με τρόπο και χρόνο που του ταιριάζει».

Πριν λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκάρι, ανήρτησε βίντεο με τις αναχαιτίσεις του Ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις, μόνο μερικές ρουκέτες διείσδυσαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και προκάλεσαν λίγες ζημιές στην υποδομή στη βάση Ναμπατίμ.

«Χθες το βράδυ, η Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τις χώρες στρατηγικούς εταίρους, αναχαίτισε με επιτυχία δεκάδες εναέριες απειλές που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ. Δεκάδες αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύχθηκαν στον ουρανό σε μια αποστολή για την προστασία του ουρανού της χώρας και αναχαίτισαν επιτυχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ.

Από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις, μόνο μερικές ρουκέτες διείσδυσαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και προκάλεσαν μόνο μικρές ζημιές στην υποδομή στη βάση Ναμπατίμ, κοντά στη συγκοινωνιακή οδό και στον άξονα στην περιοχή Ερμών.

Η λειτουργία της βάσης Nabatim δεν επηρεάστηκε, τα αεροπλάνα συνέχισαν να απογειώνονται και να προσγειώνονται και να εκπληρώνουν τις αποστολές άμυνας και επίθεσης – ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι δυνάμεις του IDF αναπτύσσονται σε όλους τους χώρους, προετοιμάζονται και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το κράτος του Ισραήλ».

ΠΗΓΗ: avgi.gr