Ρωσία: Δύο καλλιτέχνες στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Η σκηνοθέτης Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ προστέθηκαν στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας»

Το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα

Η σκηνοθέτης Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ προστέθηκαν στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» της Ρωσίας, ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας».

Οι δύο γυναίκες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο, με αφορμή μια βραβευμένη θεατρική παράσταση, που αφηγείται την ιστορία Ρωσίδων οι οποίες παντρεύτηκαν μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» δημοσιεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Εποπτείας, Rosfinmonitoring, η οποία έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία προσώπων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ακόμη κι αν δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα.

Σημειώνεται πως η λίστα διευρύνεται διαρκώς, εν μέσω της καταστολής των διαφωνούντων, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση «Φίνιστ, το γενναίο γεράκι» σε διασκευή της Πετριτσούκ και σκηνοθεσία της Μπερκόβιτς έκανε πρεμιέρα το 2020. Την κράτηση των δύο γυναικών έχουν καταδικάσει πολλοί καλλιτέχνες και εκπρόσωποι του πολιτισμού στη Ρωσία.

Σε εμφάνισή της ενώπιον δικαστηρίου τον Ιανουάριο, η 38χρονη Μπερκόβιτς απευθύνθηκε στον δικαστή με στιχάκια, σατιρίζοντας τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρά η διαδικασία και περιγράφοντας τον πόνο της ίδιας και της οικογένειάς της.

Απόσπασμα εκείνης της ομιλίας κυκλοφόρησε σε βίντεο με ραπ μουσική στο YouTube. Μεταξύ άλλων ακούγεται να λέει: «Είμαι στη Ρωσία, υπό έρευνα, πουθενά να ξεφύγεις, τίποτα να κερδίσεις. Εχω δυο άρρωστα παιδιά, μην το ξεχνάτε, των οποίων τα παιδικά χρόνια εκλάπησαν, για ακόμη μια φορά».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr/Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ