Κακοκαιρία-Κολυδάς: Αναβαθμίζεται το έκτακτο δελτίο-Πού αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σύσκεψη αυτή την ώρα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας - Συναγερμός από απόψε ώρα 10 έως το Σάββατο, ώρα 6 το πρωί

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναβαθμίζεται το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων σε επικίνδυνων φαινομένων, που θα επηρεάσουν συγκεκριμένες περιοχές.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει έντονα την Πιερία, τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια, από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Μετά το φαινόμενο μετακινείται ανατολικά σε νησιά Β. Αιγαίου

Meteo.gr: Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Θεσσαλία

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα, προβλέπει το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/04 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. Οι βροχές και καταιγίδες (α) στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 19/04, (β) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04, θα είναι κατά τόπους ισχυρές  και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04 και στη Θεσσαλία.

Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Στον νομό Θεσσαλονίκης τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων υπάρχει από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 19/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04.

Κακοκαιρία - Κολυδάς: Αναβαθμίζεται το έκτακτο δελτίο - Πού αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τόσο την Παρασκευή 19/04 όσο και το Σάββατο 20/04 δεν θα ξεπεράσει τους 20-23 °C.

ΠΗΓΗ: lifo.gr