Κλιματική Αλλαγή: Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Η Ευρώπη θερμαίνεται με ρυθμό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, γεγονός που οδηγεί σε θανατηφόρους καύσωνες και μεγάλες πλημμύρες, σύμφωνα με την έκθεση για την ευρωπαϊκή κατάσταση του κλίματος (ESOTC) για το έτος 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο πέντε ετών, σε σύγκριση με 1,3 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση, η οποία εκδόθηκε από κοινού με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανσιμό των Ηνωμένων Εθνών, καλύπτει το 2023, το οποίο ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

Τμήματα της νότιας Ευρώπης βίωσαν από 60 έως 80 ημέρες «ισχυρής θερμικής καταπόνησης», με τη νότια Ισπανία να πλήττεται περισσότερο με πάνω από 80 ημέρες «πολύ ισχυρής θερμικής καταπόνησης», Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Ευρώπη βίωσε πολλές ημέρες με «ακραίο ψυχρό στρες», με την κεντρική Ισλανδία να βιώνει έως και 100 μέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ – 8 και 4 βαθμών Κελσίου.
30% αύξηση στους θανάτους από τη ζέστη

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση, έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Το περασμένο καλοκαίρι έφερε καύσωνες σε μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Η ήπειρος βίωσε επίσης σοβαρές πλημμύρες και πυρκαγιές με την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη να πλήττει την Ελλάδα.

Η έκθεση για το 2023 είναι το τελευταίο στοιχείο μια ζοφερής τάσης που έχει καταγραφεί εδώ και καιρό. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί δυο φορές περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ειδικοί σε θέματα του κλίματος λένε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική θέση της Ευρώπης. Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Αρκτική, την περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο.

Η Ευρώπη περιβάλλεται επίσης από ωκεανούς που θερμαίνονται με ταχείς ρυθμούς. Οι ρυθμοί θέρμανσης της επιφάνειας των ωκεανών για την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Αρκτική είναι τρεις φορές μεγαλύτεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κατέληξαν πέρυσι οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Μια θετική εξέλιξη για την Ευρώπη είναι ότι μεταβαίνει με ταχείς ρυθμούς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2023 ήταν η δεύτερη χρονιά που η Ευρώπη παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό,τι από ορυκτά καύσιμ