«Ροζ πανσέληνος»: Απόψε το πρώτο φεγγάρι του Απριλίου

Σήμερα το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του Άνοιξης

Η πανσέληνος του Απριλίου, γνωστή και ως «ροζ πανσέληνος» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι», θα φωτίσει τον ουρανό, σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, και η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί στις 02:49 ώρα Ελλάδος.

Η πανσέληνος του  Απριλίου πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα phlox που είναι ενδημικά της Βόρειας Αμερικής και συχνά ανθίζουν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Time and date, ενώ σύμφωνα με το Farmers’ Almanac, τα αγριολούλουδα αυτά προσελκύουν πεταλούδες που προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης.

«Η πανσέληνος του Απριλίου θα μοιάζει με άλλες πανσελήνους», δήλωσε στο CNN ο Δρ Νόα Πέτρο, επικεφαλής του εργαστηρίου πλανητικής γεωλογίας, γεωφυσικής και γεωχημείας της NASA. «Ωστόσο, κάθε πανσέληνος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μια όμορφη Σελήνη και να αρχίσουμε να την παρατηρούμε καθώς διανύει τις φάσεις της. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ξεσκονίσουν τα κιάλια ή τα τηλεσκόπιά τους, να κοιτάξουν προσεκτικά τη Σελήνη, να προσπαθήσουν να δουν τα διαφορετικά χρώματα (τις φωτεινές και τις σκοτεινές περιοχές) και να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι διαφορές αντανακλούν διαφορετικές συνθέσεις πετρωμάτων».

«Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τη Σελήνη, θέλω να σκέφτονται όχι μόνο ότι είναι ένας κοντινός γείτονας στο διάστημα, αλλά ότι είναι η όγδοη ήπειρος της Γης», είπε ο Πέτρο.

Αναφερόμενος στο σεληνιακό πρόγραμμα Artemis της NASA, πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε αστροναύτες πίσω στη Σελήνη, καθώς και πολυάριθμες ρομποτικές αποστολές στην επιφάνειά της. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πολύ συναρπαστικά για τη σεληνιακή επιστήμη!».

Οι άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Απριλίου

Η πανσέληνος του Απριλίου έχει και άλλες ονομασίες:

  • Το Φεγγάρι που σπάει τον πάγο
  • Το Φεγγάρι των φυτών και των θάμνων
  • Το Φεγγάρι που τα ρεύματα είναι και πάλι πλωτά
  • Το Φεγγάρι που εμφανίζεται το κόκκινο γρασίδι
  • Το Φεγγάρι του βατράχου

Η επόμενη πανσέληνος, γνωστή και ως το «φεγγάρι των λουλουδιών», θα φτάσει στο αποκορύφωμα της στις 23 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: proson.gr