Υπόθεση Ασημακοπούλου: Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ

«Μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνηση» προσωπικών δεδομένων - Συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους, παραδόθηκε την Παρασκευή, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το εκτενές πόρισμα που προέκυψε έπειτα από τον έλεγχο που διενήργησε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου σχετικά με την υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και τα emails που απέστειλε σε απόδημους ενόψει των ευρωεκλογών.

Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

«Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών», η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr