Διασύνδεση ταμειακών-POS: Η ώρα των προστίμων-Λύση στα τεχνικά προβλήματα

Τέλος χρόνου για τις επιχειρήσεις που έπρεπε να συνδέσουν τις ταμειακές με τα POS - Το 96% των υπόχρεων συμμορφώθηκε

Αντιμέτωπες με αυστηρά πρόστιμα θα βρεθούν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες επέδειξαν πλήρη αδιαφορία και δεν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, αγνοώντας τις προθεσμίες που είχαν τεθεί αλλά και κάθε ειδοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ήδη πάνω από το 96% των υπόχρεων έχει συμμορφωθεί με περίπου 5.000-6.000 διασυνδέσεις να ολοκληρώνονται καθημερινά.

Οι μόνοι «τυχεροί» είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές για οποιοδήποτε λόγο και θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Mε νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται αντιμετωπίζουν 4.000 επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν POS λόγω Τειρεσία. Mέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση της επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών, κ.α. λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

15.000 επιχειρήσεις «αγνοούνται»

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν είχαν «δώσει σημεία ζωής» γύρω από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS έχει μειωθεί σε περίπου 15.000. Η ΑΑΔΕ καταβάλει μία ακόμα προσπάθεια στέλνοντας ήδη νέα ενημερωτικά μηνύματα προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι σχετικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ και τα πρώτα πρόστιμα σε 30 επιχειρήσεις είναι γεγονός. Θα πρέπει να τονιστεί ότι προτού επιβληθεί το οποιοδήποτε πρόστιμο, η ΑΑΔΕ ζητά από την επιχείρηση το λόγο για τον οποίο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Εάν ο επιχειρηματίας αποδείξει ότι δεν κατέστει εφικτό για λόγους ανωτέρας βίας, του δίνεται ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να διασυνδεθεί. Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο :

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα
  • 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Εποχικές επιχειρήσεις

Περιθώριο μέχρι την ημέρα που θα ξανανοίξουν έχουν περίπου 30.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές για οποιοδήποτε λόγο π.χ. εποχικότητα. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το χρονοδιάγραμμα είναι διαφορετικό καθώς θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Λύση στο πρόβλημα λόγω Τειρεσία

Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει σε αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποκτήσουν POS λόγω Τειρεσία.

Όπως είχε δηλώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτισιλής, το να υπάρχει μία οφειλή δεν είναι λόγος για να μην μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται με POS και πολύ περισσότερο να δέχεται πληρωμές, όταν πια είναι όλο και πιο συνηθισμένο να πληρώνει κανείς μέσω κάρτας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr