ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τι θέλει από τη νέα ΔΕΘ

Μετά την πρόσφατη απαίτηση του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, για εκθεσιακό κέντρο στα δυτικά και πάρκο στο νυν εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, σήμερα ήρθαν οι απαιτήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, για το ίδιο θέμα.
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Αγγελούδης ζητά νέο και μοντέρνο εκθεσιακό κέντρο στο σημείο που, ήδη, βρίσκεται η ΔΕΘ, την έκταση της Αγίας Φωτεινής για το δήμο και πάρκο 100 στρεμμάτων στο υπάρχουν εκθεσιακό κέντρο, ανάμεσα στα μοντέρνα περίπτερα.
Αναλυτικά, διεκδικεί:
• Τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 90-100 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ με πυκνή φύτευση, 4000 τουλάχιστον δέντρων και με έντονο το στοιχείο του νερού (κατασκευή λίμνης), ώστε σε συνδυασμό με τα πάρκα της ΧΑΝΘ και του Λευκού Πύργου να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο πνεύμονα Πρασίνου της πόλης μετά το Σέιχ Σου.
• Τη δημιουργία στο βόρειο τμήμα της ΔΕΘ νέου Πάρκου έκτασης 12-14 στρεμμάτων στους χώρους της Αγίας Φωτεινής, έκτασης που διεκδικούμε να αποδοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
• Τη μείωση του ποσοστού Κάλυψης στην προς δόμηση επιφάνεια κατά 4-6 στρέμματα για την εξοικονόμηση των απαραίτητων χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
• Την απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ, ώστε να αποτελεί έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο.
• Την ανάληψη της υποχρέωσης από το Φορέα Διαχείρισης της ΔΕΘ για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
• Τη δημιουργία 1500-2000 θέσεων στάθμευσης και τη φύτευση δέντρων πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί.
• Τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων εντός του Αλεξάνδρειου Μελάθρου (Παλαί ντε Σπορ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους εξωτερικούς χώρους.
• Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εκθεσιακού φορέα θα πρέπει να ανήκουν στην Πολιτεία και στους φορείς της πόλης.
• Τη δέσμευση για τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σ.Σ. στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου.
• Την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ταυτοχρόνως με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και των χώρων στάθμευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, «είναι σαφές, πως το υπάρχον σχέδιο και η αναλογία πρασίνου που προτείνεται δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Συνεπείς στα όσα υποστηρίζαμε προεκλογικά, επιμένουμε στην εύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα εξασφαλίζει αφενός τη δημιουργία ενός ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου ελεύθερου και προσβάσιμου σε όλους με πυκνή φύτευση και θα επεκτείνει αφετέρου τη λειτουργία της νέας ΔΕΘ ως κορυφαίου αναπτυξιακού βραχίονα της πόλης».